Vijf redenenAlenka Ermenc

Vijf redenen waarom u Alenka Ermenc moet kennen

De Sloveense Alenka Ermenc is de eerste vrouw die in een Navo-land aan het hoofd staat van de krijgsmacht.

Beeld Berto Martinez

1. Ze klom op van onafhankelijkheidsstrijder tot legerbaas

Generaal-majoor Alenka Ermenc (55) werkte in 1991 op het belegerde hoofdkwartier van de Territoriale Verdediging, de voorloper van het huidige Sloveense leger. ‘Uit liefde voor het vaderland’, zei ze later. Vanuit het hoofdkwartier werd de strijd geleid tegen het Joegoslavische leger, dat probeerde de onafhankelijkheid van deelrepubliek Slovenië te voorkomen. De korte oorlog eindigde in een vredesakkoord, dankzij bemiddeling van ‘Brussel’. Er waren aan beide zijden in tien dagen enkele tientallen doden gevallen. De Balkanoorlogen die daarop zouden volgen, duurden jaren en eisten vele tienduizenden mensenlevens.

2. Ze gaat een povere krijgsmacht leiden

Slovenië was de eerste voormalige Joegoslavische republiek die toetrad tot de Navo, in 2004. Het land voldoet anno 2018 bij lange na niet aan de afspraak binnen de Navo dat lidstaten 2 procent van hun nationaal inkomen besteden aan defensie-uitgaven; Slovenië komt op amper 1 procent uit. De financiële krapte is een van de redenen waarom het slecht gesteld is met het moreel van de troepen. President Borut Pahor, tevens opperbevelhebber, verlangt dat Ermenc daarin verandering brengt.

3. Ze is een vrouw van actie, niet van woorden

Misschien dat ‘de stijl van een vrouwelijke leider’ tot verbeteringen leidt, waar haar voorgangers faalden, zei een Sloveense radiocommentator. ‘Ze is niet erg spraakzaam, ze stort zich volledig op haar werk’, schreef een lokale krant. Haar devies is naar eigen zeggen: ‘Daden, geen woorden.’ Ze kan bogen op 27 jaar ervaring in de Sloveense strijdkrachten. Ermenc volgde haar militaire opleiding aan het Royal College of Defence Studies in Londen, en behaalde in die stad aan het King’s College een mastertitel Internationale Studies. In haar nieuwe functie geeft ze leiding aan bijna zevenduizend militairen en burgers, onder wie ruim duizend vrouwen.

4. Ze moet bang zijn voor snelle wisseling van de wacht

Ermenc zal de hooggespannen verwachtingen snel moeten waarmaken, want president annex opperbevelhebber Pahor heeft weinig geduld. Haar voorganger moest binnen een jaar vertrekken, en ook eerder volgden wisselingen van de wacht elkaar snel op. De krijgsmacht werd de afgelopen jaren geplaagd door onderlinge meningsverschillen (waarbij geweld niet werd geschuwd), diefstal van wapens, en – recentelijk – de gebrekkige uitrusting van militairen bij de grootste Navo-oefening sinds het einde van de Koude Oorlog, in Noorwegen.

5. Ze is geen onbekende voor de Navo

In binnen-en buitenland werd Ermenc meer dan tienmaal gedecoreerd. Een van haar onderscheidingen ontving de moeder van drie kinderen voor haar maandenlange deelname aan de Navo-vredesmissie KFOR in Kosovo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden