Vijf pluimveebedrijven in Nederland nu getroffen door vogelgriep

Na pluimveebedrijven in Ter Aar en Hekendorp afgelopen week zijn er vandaag nog eens drie pluimveebedrijven getroffen door vogelgriep. De bedrijven staan in de Overijsselse plaats Kamperveen. Dat meldde het ministerie van Economische Zaken vandaag.

redactie
Het door vogelgriep getroffen pluimveebedrijf in Kamperveen. Beeld anp
Het door vogelgriep getroffen pluimveebedrijf in Kamperveen.Beeld anp

Het ministerie heeft de uitbraak van vogelgriep bij een van de Kamperveense pluimveebedrijven vanochtend als eerste bevestigd aan voorzitter Gert-Jan Oplaat van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), zo meldde de Overijsselse tv- en radiozender RTV Oost vanochtend op haar website.

Gisteren waren er al geruchten dat op het pluimveebedrijf vogelgriep was uitgebroken. Volgens het ministerie telt het bedrijf in Kamperveen 10 duizend dieren. Vanmiddag kwam daar nog een bedrijf bij. Het persbericht van het ministerie stelt dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in het gebied met een straal van één kilometer rond het bedrijf in Kamperveen dat eerder besmet bleek bij een pluimveebedrijf klinische verschijnselen heeft aangetroffen die passen bij vogelgriep.

Het gaat om een eendenbedrijf met 15 duizend dieren. Voor alle zekerheid wordt een derde bedrijf dat binnen een kilometer van de andere besmette boerderijen staat, ook leeggehaald. 'We nemen geen risico meer', aldus de NVWA. De ruiming vindt vanmiddag nog plaats.

NVP-voorzitter Oplaat spreekt van een rampscenario en pluimveehouders houden hun hart vast. De kippenboeren vrezen een zelfde rampscenario als in 2003. Toen moest vanwege de vogelgriep ongeveer een derde van de totale pluimveestapel van Nederland worden geruimd. De directe schade bedroeg destijds zeker 300 miljoen euro.

'Als de vogelgriep zich verder verspreidt naar de Veluwe is de schade niet te overzien. Dat is het hart van pluimveehoudend Nederland', zegt Oplaat. De afgelopen dagen bedroeg de schade volgens hem al zo'n 100 miljoen euro.

Het kabinet liet vandaag weten het nog te voorbarig te vinden om te praten over schadevergoeding voor de pluimveebedrijven die getroffen zijn door vogelgriep. Eerst moet alle aandacht gericht worden op het voorkomen van verdere verspreiding van de ziekte, aldus vicepremier Lodewijk Asscher na de ministerraad.

Een ruimer bij een pluimveebedrijf in Ter Aar. Beeld anp
Een ruimer bij een pluimveebedrijf in Ter Aar.Beeld anp

Nog veel onduidelijk

De pluimveebedrijven in Overijssel liggen op flinke afstand van het in Zuid-Holland gelegen bedrijf in Ter Aar, waar gisteren vogelgriep werd geconstateerd. Daar werden vanochtend nog 43 duizend kippen geruimd.

Eerder was al aangetoond dat de eerste uitbraak van de vogelgriep op het pluimveebedrijf in de Utrechtse plaats Hekendorp van afgelopen zondag geen direct verband had met de uitbraak in Ter Aar, waardoor de pluimveesector nog altijd gist naar de oorzaak van de plotselinge vogelgriep-uitbraken.

De NVWA en het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) benadrukten vandaag nog niet te weten hoe het vogelgriepvirus zich door Nederland heeft kunnen verspreiden. Ook is niet bekend waar het virus vandaan komt. Wel werd de afgelopen dagen gesuggereerd dat trekvogels de ziekte meegenomen zouden hebben vanuit Azië. Ook in Duitsland en Groot-Brittannië zijn gevallen van vogelgriep geconstateerd.

Het is nog onduidelijk welke variant van de vogelgriep is aangetroffen in Overijssel. Dat wordt nu onderzocht.

In Hekendorp ging het om het vogelgrieptype H5N8. Deze variant is zeer besmettelijk voor gevogelte en overdraagbaar op mensen. Volgens het RIVM is het zeldzaam dat de ziekte wordt overgedragen op mensen. Als dit wel het geval is, zal de infectie waarschijnlijk 'mild' verlopen.

Het RIVM stelt dat de symptomen hetzelfde zijn als bij een gewone wintergriep: koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest of oogontsteking. Vandaag maakte het ministerie van Economische Zaken bekend dat de H5N8-variant ook is aangetroffen op het bedrijf in Ter Aar. Zowel in Hekendorp als in Ter Aar is, er in tegenstelling tot bij de bedrijven in Kamperveen, bij omliggende bedrijven na onderzoek geen vogelgriep geconstateerd.

Het pluimveebedrijf in Ter Aar waar vogelgriep werd vastgesteld. Beeld anp
Het pluimveebedrijf in Ter Aar waar vogelgriep werd vastgesteld.Beeld anp
Het pluimveebedrijf in Ter Aar waar vogelgriep werd vastgesteld. Beeld anp
Het pluimveebedrijf in Ter Aar waar vogelgriep werd vastgesteld.Beeld anp
Het pluimveebedrijf in Hekendorp waar 150 duizend kippen werden geruimd. Beeld anp
Het pluimveebedrijf in Hekendorp waar 150 duizend kippen werden geruimd.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden