Vijf partijen, misschien ietsje meer

De ingezonden lezersbrieven van donderdag 8 december.

(VLNR) Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken, Elbert Dijkgraaf (SGP), Rik Grashoff (Groenlinks), Henk Leenders (Pvda) en Fatma Koser Kaya (D66) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Beeld anp
(VLNR) Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken, Elbert Dijkgraaf (SGP), Rik Grashoff (Groenlinks), Henk Leenders (Pvda) en Fatma Koser Kaya (D66) tijdens een debat in de Tweede Kamer.Beeld anp

Brief van de dag: zeven politieke partijen is echt het maximum

Democratie heeft voor veel mensen de betekenis dat iedereen gehoord moet worden. Terecht. En dat iedereen gehoord moeten worden via een vertegenwoordiger. Daar wringt de schoen: sommigen worden meer gehoord dan anderen via het systeem van vertegenwoordigers. In Nederland wordt het gelijkheidsbeginsel voor vertegenwoordigers zó ver doorgevoerd dat vanwege de vuistregel 'alles eerlijk delen' de leider van de VVD of de PvdA bijna evenveel aandacht krijgt als de leider van een afsplitsing, zoals Denk, Nieuwe Wegen of GeenPeil. Dan is de democratie ver te zoeken. En wat zich aandient als nieuw is vaak de waan van de dag. En daarom snel vergeten. Psychologische inzichten leren ons dat groepen van maximaal vijf mensen het best samenwerken, zeven is al bijna te veel. In kleine groepen is er nog vertrouwen en wordt er naar elkaar geluisterd. Vijf partijen, of ietsje meer, verdient aanbeveling. De situatie van heel weinig partijen heeft zijn risico's. Dat laten Trump versus Clinton in de Verenigde Staten zien. Een kleine, overzichtelijke groep van vertegenwoordigers heeft het psychologische voordeel van een zekere representatie - en elkaar toch in de ogen kunnen kijken, en beter te kunnen luisteren. Democratie via vertegenwoordigers vraagt daarom om een haalbare in plaats van dogmatische doelstelling. Niet iedereen kan gehoord worden. Als de meeste mensen maar gehoord worden. Daarom: geen splinters, maar maximaal zeven volwassen partijen!

Paul van Lange, hoogleraar psychologie, Vrije Universiteit

Joris Voorhoeve

In zijn opiniestuk van 6 december 'Niet op voorhand onuitvoerbaar' doet voormalig minister van Defensie Voorhoeve zijn zoveelste poging om de geschiedenis van Srebrenica te herschrijven.

Voorhoeve stelt al jaren dat de internationale gemeenschap Nederland in de steek zou hebben gelaten bij het verlenen van luchtsteun. Voorhoeve stelt nu dat hij zou hebben aangedrongen op luchtsteun, ondanks de mogelijk gevaarlijke gevolgen voor 36 door Serviërs gegijzelde Dutchbatters. Het is echter Voorhoeve geweest die op 11 juli 1995 heeft aangedrongen op het stopzetten van de luchtsteun vanwege de 'terroristische dreiging' tegen deze Dutchbatters. Hij verklaarde dat die dag op de Nederlandse televisie.

Verder stelt Voorhoeve dat in juli 1995 geen opdracht zou zijn gegeven dat er geen Nederlandse doden of gewonden mochten vallen. Voorhoeve verklaarde dat echter uitdrukkelijk wel op 10 juli 1995 in een NOVA-uitzending. Ook diverse betrokken militairen hebben achteraf de instructie van Voorhoeve over de eigen veiligheid bevestigd. Of de missie van Dutchbat onuitvoerbaar was, blijft hypothetisch. Zeker is dat daar waar de wil ontbreekt, de mogelijkheden er niet toe doen. Dutchbat had de bevolking moeten beschermen, maar had door instructies van de staat andere prioriteiten. Dat gegeven is niet Dutchbat te verwijten, maar Voorhoeve des te meer.

Marco R. Gerritsen, Simon van der Sluijs, advocaten van de ruim 6.000 'Moeders van Srebrenica'.

Kansloze missie

Joris Voorhoeve betoogt dat toen de regering besloot een bataljon (Dutchbat) naar Srebrenica te sturen de missie zeker nog niet kansloos was (O&D, 6 december). Daarmee geeft hij te kennen dat hij tot op de dag van vandaag nog niet kan of wil inzien dat de missie van meet af aan kansloos was.

Ik heb dat nog voor het besluit tot uitzending genomen werd in een artikel in de NRC betoogd. Ik was toen nog in militaire dienst en verschillende Kamerleden vonden het ongehoord dat ik mijn mening over deze even kansloze als dwaze missie gaf. Zij vonden dat minister van Defensie Ter Beek mij op mijn nummer moest zetten. Ik had een jaar eerder een aanvaring met hem over mijn vrijheid van meningsuiting, hij moest toen bakzeil halen. Daarom besloot hij mij niet aan te pakken. Ik heb toen in menig artikel betoogd dat eventuele fouten van de militairen in het niet vielen bij de foute politieke beslissing het bataljon uit te zenden.

Adriaan van Vuren, generaal-majoor bd.

Ciao La Famiglia

Hein Janssen heeft het over de geflopte dramaserie La Famiglia van Maria Goos, die op donderdag primetime vervangen werd door Petticoat (V, 7 december). Wie bepaalt eigenlijk dat een serie geflopt is? Zelf heb ik de afleveringen na de verplaatsing steeds opgenomen, omdat ik niets wou missen. Overtuigende acteurs die herkenbare, maar ook vreemde verhaalfiguren spelen met wie je gaat meeleven, gruwelijke vecht- en moordpartijen en dan toch moeten grinniken, tot en met het einde: top!

Lies Prins, Haaksbergen.

Terechte flop

Natuurlijk is La Famiglia geflopt. Niet door de kwaliteit van het verhaal, noch door filmtechnische aspecten. De serie is geflopt door iets uitzonderlijk onbenulligs: de wijze waarop enkele hoofdrolspelers spreken. In La Famiglia rollen grammaticaal perfecte Nederlandse zinnen uit de monden van de uit Zuid-Italië afkomstige restauranteigenaar en zijn broer, zonder dat zelfs maar een zweem van hun moedertaal hoorbaar is: volkomen ongeloofwaardig.

Chris de Bont, Rhenen.

Stem opbouwend

Stem voor een fris, positief en opbouwend beleid op WelPeil. Wij beloven dat we zullen vóór stemmen als GeenPeil tegenstemt en vice versa. We zullen zwijgen wanneer GeenPeil spreekt en we zullen ons laten horen als GeenPeil zwijgt. WelPeil, voor een mooiere wereld.

Rob Feenstra, Amstelveen.

Opgewekt

In geen tijden zo opgewekt de krant dichtgevouwen als dinsdagmorgen. De blijde boodschappen stromen binnen: de boomslak in Tahiti gered! Zeventig imams slaan de handen ineen tegen radicaliserende geloofsgenoten, de Sioux winnen de 'Slag om de Oliepijplijn', een super Pool in ons land en een geweldige foto van Rasta Sinterklaas! En van bovenstaande is geen woord cynisch bedoeld.

Josine Pouwels, Amersfoort.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden