Vijf miljoen inwoners Damascus al ruim drie weken zonder stromend water

Meer dan vijf miljoen inwoners van de Syrische hoofdstad Damascus zitten al ruim drie weken zonder stromend water. Door gevechten in de regio zijn de waterbronnen vernietigd. De Verenigde Naties spreken van een oorlogsmisdaad en hulporganisaties waarschuwen voor een uitbraak van ziekten.

Een jongen in Damascus met een gevulde waterfles. Beeld epa

Drie uur in de rij voor een gevulde jerrycan. Dat is tegenwoordig geen uitzondering voor inwoners van Damascus die aan water proberen te komen via publieke waterpunten. Wie niet in de rij wil staan, richt zich op private aanbieders van flessen water. Daar is een levendige handel in ontstaan, prijzen zijn in korte tijd verdrievoudigd.

Unicef waarschuwt dat de herkomst en kwaliteit van water dat door derden wordt aangeboden oncontroleerbaar is. De hulporganisatie vreest voor een uitbraak van ziekten door vervuild drinkwater. Vooral kinderen zijn vatbaar voor diarree.

Partijen beschuldigen elkaar

Damascus is voor 70 procent van zijn watervoorziening afhankelijk van bronnen in Wadi Barada, net buiten de hoofdstad. Het gebied is sinds 2012 in handen van de oppositie. Volgens de regering zijn vooral radicale strijders van Jabhat Fatah al-Sham (voorheen bekend als het aan al-Qaida gelieerde al-Nusra) actief in de vallei. De oppositie ontkent dit en hekelt de luchtaanvallen die al weken worden uitgevoerd op Wadi Barada. De regering gebruikt hierbij het argument dat radicale fracties buiten de vorige maand overeengekomen wapenstilstand vallen en dus gewoon mogen worden bestookt.

Volgens de rebellen hebben de bombardementen aanzienlijke schade aan de waterbronnen aangericht, waardoor een groot deel van Damascus nu zonder stromend water zit. De regering beschuldigt de rebellen er op hun beurt van het water te hebben vervuild met diesel. Ook zouden de rebellen aan het regime gelieerde reparatieteams tegenhouden die de waterbronnen willen herstellen.

Een Syrische soldaat assisteert bij het vullen van jerrycans in Damascus. Beeld epa

Oorlogsmiddel

Het is in de geschiedenis van de Syrische burgeroorlog, die in 2011 begon, vaker voorgekomen dat waterbronnen worden ingezet als middel in de strijd. Rebellen of de regering, afhankelijk van wie de bronnen beheert, draaien de kraan dicht om de andere partij tot overgave te dwingen. Ook in Wadi Barada is de watertoevoer meerdere keren stilgelegd, maar nooit eerder voor zo'n lange tijd.

VN-adviseur Jan Egeland zei vorige week dat het saboteren van waterbronnen 'een oorlogsmisdaad is, omdat het burgers zijn die dit water drinken en ook zullen worden beïnvloed door ziekten die door water worden overgebracht'.

De rebellen hebben de regering al meerdere malen opgeroepen te stoppen met de luchtaanvallen op Wadi Barada, maar de Syrische president Bashar al-Assad wil hier niets van weten. In een interview met het staatspersagentschap SANA zei hij maandag 'dat het de rol van het Syrische leger is om het gebied te bevrijden'. Hij geeft 'de terroristen' de schuld van het saboteren van de watertoevoer naar Damascus.

Hieronder een door de oppositie online geplaatste video van gevechten in Wadi Barada, die ernstige schade hebben toegebracht aan de waterbronnen in de regio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.