Vijf mensen vast voor terreuraanslagen

De Britse politie heeft vier mannen en een vrouw gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte aanslagen met bomauto’s op de luchthaven van Glasgow en in het centrum van Londen....

AFPAP en Reuters

Hij probeerde zaterdag met een Jeep de terminal van de luchthaven binnen te rijden. De auto vloog in brand en kwam tot stilstand op enkele meters van waar passagiers stonden in te checken. Hoewel de Jeep in brand vloog, ontploften de gasbommen niet.

Volgens de politie is er een duidelijk verband tussen deze aanslag en de vondst van twee bomauto’s, vrijdag in Londen. Alle drie de voertuigen waren voorzien van grote hoeveelheden benzine en gasflessen en spijkers. De hoogste terrorismebestrijder in Groot-Brittannië, Peter Clarke, zei zondag op een persconferentie in Glasgow dat het verband tussen de aanslagen ‘steeds helderder’ wordt en dat het onderzoek ‘buitengewoon snel’ verloopt. De resultaten kunnen echter nog weken op zich laten wachten.

In Groot-Brittannië is het hoogste terreuralarm van kracht; er wordt rekening gehouden met nieuwe aanslagen. Bronnen in de veiligheidsdiensten verklaarden zondag dat de timing en de doelen van de aanvallen verband houden met het feit dat premier Gordon Brown met zijn werk is begonnen.

Brown, een Schot, zei zondag dat hij een direct verband ziet tussen de aanslagen en radicale islamisten. ‘Het is duidelijk dat we te maken hebben met mensen die geassocieerd worden met Al Qaida.’ Brown zei verder dat de Britten zich moeten realiseren dat de terreurdreiging in het land zal aanhouden en dat ze constant waakzaam moeten zijn. ‘Het is een langetermijndreiging die de komende weken of maanden niet voorbijgaat.’

Zondag maakte de politie bekend dat ze twee personen heeft gearresteerd in Cheshire, in het noorden van Engeland, in verband met beide mislukte aanslagen. In Liverpool werd in de nacht van zaterdag op zondag verder een 26-jarige verdachte aangehouden. De arrestanten in het noorden zijn een 26-jarige man en een 27-jarige vrouw, aldus de politie.

Het zou de eerste keer zijn dat een vrouw bij islamistische aanslagen in Groot-Brittannië is betrokken. Volgens bronnen bij de politie zou het bij de aanslag in Glasgow gaan om verdachten van Zuid-Aziatische herkomst. ‘Het gaat hier niet om uw jonge mensen’, verklaarde een hoge politiefunctionaris in de centrale moskee van Glasgow.

Zondag doorzocht de politie enkele huizen in de buurt van de luchthaven van Glasgow. De Schotse politie bracht op een parkeerterrein buiten het ziekenhuis waar de bestuurder van de Jeep met zware brandwonden wordt behandeld, een verdachte auto tot ontploffing.

Lord Stevens, de nieuwe terrorisme-adviseur van Brown, zei dat de twee pogingen tot aanslagen laten zien dat ‘Al Qaida-tactieken uit Bagdad en Bali naar de straten van het Verenigd Koninkrijk zijn geïmporteerd.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden