Vijf leden Nederlands gezin in Jeruzalem begraven

De vijf leden van het Nederlands-Israëlische gezin Schijveschuurder die donderdag door een Palestijnse zelfmoordaanslag om het leven kwamen, zijn gisteren in Jeruzalem begraven....

Bij de aanslag kwamen het echtpaar Motti en Tzira Schijveschuurder en hun drie kinderen om het leven: Raya van 14, Avraham van 4 en de 2 jaar oude Chemda. Twee dochters van 9 en 11 raakten gewond, van wie de jongste ernstig. De meisjes liggen in een ziekenhuis in Jeruzalem. Drie zoons waren op het moment van de aanslag thuis.

De familie woonde in de nederzetting Talmon, ten noorden van Jeruzalem op de Westelijke Jordaanoever. Vader Motti emigreerde begin jaren tachtig uit Amsterdam naar Israël, waar hij zijn eveneens uit Nederland afkomstige vrouw Tzira ontmoette. In Talmon stichtte Motti een school, Tzira werkte in een doveninstituut. Donderdag was de familie een dagje uit in Jeruzalem. De vijf gezinsleden zaten te lunchen in pizzeria Sbarro in het centrum van West-Jeruzalem toen aan de tafel naast hen een bom ontplofte.

Volgens een woordvoerder van de Israëlische ambassade in Den Haag worden de vijf achtergebleven kinderen opgevangen door familie en vrienden in Israël. Ook worden zij bijgestaan door een maatschappelijk werkster.

De begrafenis van de familie werd verstoord door een klein incident. Tijdens de toespraak van ambassadeur Froger riep een man dat de Nederlandse regering het terrorisme steunt. Omstanders legden hem het zwijgen op, waarna de ambassadeur zijn toespraak kon afmaken.