Vijf koeien per maand op BSE onderzocht

Het aantal koeien dat wordt onderzocht op BSE blijft groeien. De cijfers van de eerste maanden van 1997 duiden op een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De stalgenoten van de twee met BSE besmette koeien zijn niet inbegrepen bij deze telling. In 1996 heeft het ID-DLO in totaal tweeëntwintig koppen onderzocht. In 1995 is er slechts een koe aangemeld.

Toch zegt directeur prof. dr. C. Wensing van het ID-DLO vooralsnog geen exponentiële groei te verwachten van het aantal BSE-gevallen. 'Voor zover we nu weten zijn de dieren in Nederland niet massaal blootgesteld aan besmet materiaal.' De cijfers leiden bij het ministerie van Landbouw ook niet tot extra ongerustheid.

Bij het ID-DLO worden de komende week de koppen van de veertig stalgenoten van de met BSE besmette koe uit Kollum onderzocht. De dieren zijn vandaag afgemaakt. De kadavers zullen worden verkleind bij een destructiebedrijf en vervolgens worden verbrand bij de AVR Rijnmond.

Deze rigoureuze aanpak wordt bekritiseerd door G. Roos, voorzitter van de Nederlandse Melkveehoudersvakbond (NMV). 'Het zijn drastische maatregelen, puur voor het publiek, maar een werkelijke veterinaire achtergrond ontbreekt. BSE is geen besmettelijke ziekte. Het is allemaal een beetje overtrokken', aldus Roos.

Het ministerie van Landbouw en LTO-Nederland beklemtonen echter de noodzaak van een totale ruiming van de bedrijven. 'Wij willen ieder risico uitsluiten', aldus een woordvoerder van het ministerie. 'Tot nu toe zijn er geen wetenschappelijke bewijzen voor besmetting van koe op koe, maar de wetenschap weet nog lang niet alles van BSE.'

De getroffen boer Breedijk staat in de omgeving bekend als een 'knappe boer'. Zijn bedrijf wordt door een woordvoerder van de Fries-Flevolandse Land- en Tuinbouworganisatie (FLTO) omschreven als een 'vreselijk goed bedrijf'. In de omgeving is dan ook met verbazing gereageerd op de BSE-uitbraak.

De boer uit Wilp die de eerste Nederlandse koe met BSE in zijn stal had staan, heeft inmiddels een nieuwe veestapel. Volgens dierenarts M. Lengkeek, die dit geval aanmeldde bij het ID-DLO, zal de boer aan het eind van de week weer melken. 'Hij heeft het vee overgenomen van een bedrijf dat is beëindigd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden