Vijf keer geen resultaat

'Alles over muziek in Nederland' is de ondertitel van de nieuwe website www.musica.nl. Maar is de informatie te vinden? De proef op de som....

'Matthijs Vermeulen klimt vloeiend door het dak. Bij de uitklim gaat het gaandeweg wat moeilijker. Hij komt tot de haaietand die hij weet aan te tikken. (. . .) De uitslag wordt daarna bekendgemaakt en gaan de beste drie dames en drie heren een prijs naar hun gading uitzoeken op het kledingrek.'

Zoeken op het internet is een kunst, ook als het over muziek gaat. Wie iets wil weten over de Matthijs Vermeulen Prijs, de belangrijkste Nederlandse prijs voor componisten, moet vastberaden op zijn doel afgaan en zich onderweg niet laten afleiden door letterlijk vergezochte doorkijkjes als dat hierboven.

De nieuwe website www.musica.nl, die vorige maand werd geopend, komt wellicht als geroepen. De site, met als stoere ondertitel 'Alles over muziek in Nederland', geeft toegang tot meer dan een miljoen muziekonderwerpen in de databanken van uiteenlopende organisaties als het Nationaal Pop Instituut, Muziek en Theater Netwerk/Jazzserver, de Centrale Discotheek Rotterdam (platenuitleen), Gaudeamus en Muziekgroep Nederland (voorheen Donemus en Centrum Nederlandse Muziek). De catalogi van vijf van de elf deelnemende instellingen zijn inmiddels toegankelijk via de site, de rest volgt.

Www.musica.nl zou een alternatief kunnen zijn voor algemene zoekmachines en een middel om overbodige informatie buiten de deur te houden, mits die gezamenlijke collecties met al hun boeken, bladmuziek, beeld- en geluidsopnamen voldoende antwoorden op specifieke muziekvragen weten te bieden.

De proef op de som dan maar. Mooi. Het ziet er wat bleekjes uit, maar direct bij binnenkomst op de site blijkt al dat die is ingericht op het zoeken naar informatie. Je kunt meteen een zoekvraag stellen of eerst inzoomen op een van de vier afdelingen (klassiek, pop, jazz of wereldmuziek, in die volgorde). Die Matthijs Vermeulen Prijs nog maar eens: waar vind ik een historisch overzicht van de winnaars?

Toch spannend. Zoekterm: 'matthijs vermeulen prijs'. Een keurig overzichtje meldt dat er vijf keer 'geen resultaat' geboekt is. Misschien aan elkaar geschreven: 'matthijs vermeulenprijs'? Ook niets. 'Prijs' dan maar. Ha, de Grote Prijs van Nederland (bij MuziekWeb Populair, de site van de Rotterdamse discotheek) en een paar bladmuziektitels bij Muziekgroep Nederland, waaronder Prijs zijn grote naam en Praise the Lord voor gemengd koor. Vertalen kan musica.nl dus wel.

Dat 'alles' (over muziek in Nederland) moet blijkbaar niet al te letterlijk genomen worden, misschien moet je de instellingen al wat beter kennen om te weten wat je ze mag vragen. Dan maar een lijst van het oeuvre van componist Jacob ter Veldhuis, plus bijbehorende cd-opnames. Zoekterm 'jacob ter veldhuis' leidt naar precies één stuk bladmuziek bij Muziekgroep Nederland (toch echt Ter Veldhuis' uitgever) en twaalf cd's bij de Centrale Discotheek Rotterdam, maar nergens een overzicht. Via de subpagina's (klassiek: discografieën) kun je wel doorklikken naar andere sites, maar Ter Veldhuis' eigen website (die wel degelijk bestaat) blijft onbereikbaar.

Ook te veel gevraagd: wanneer The Byrds precies optraden in zaal Fantasio (de locatie waar www.musica.nl werd geopend) of wat het telefoonnummer van jazzgitarist Jacques Palinckx is. Wel een beetje teleurstellend, ook omdat algemene zoekmachine Google wél meteen een webpagina met het telefoonnummer van Palinckx vond (nummer 8 op de lijst van zoekresultaten), en ook het oeuvre-overzicht van Ter Veldhuis (nummer 1).

Een gecombineerde site van verschillende organisaties draagt ontegenzeggelijk een belofte van gebruikersvriendelijkheid in zich, en dat geldt ook voor het met één zoekopdracht inschakelen van verscheidene databanken. Wie met een druk op de knop titelgegevens, notenbalken, geluidsopnames, recensies en uitvoeringsgeschiedenis van een stuk muziek verzamelt, kan niet anders dan gelukkig zijn. Maar voorlopig is het nog niet zo ver.

De initiatiefnemers van www.musica.nl verwachten dat de site 'vooral publiek zal trekken dat tot nu toe niet de weg naar de instellingen wist te vinden'. Hun hoop dat dit de meest bezochte Nederlandse muziekwebsite zal zijn, lijkt eerder gebaseerd op de geschatte grootte van de 'gecombineerde achterbannen' (projectleider Jan van der Plas tijdens de opening) dan op het functioneren van de site.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden