Vijf jaar voor schietpartij in school Veghel

Scholier Ali D. is dinsdag tot vijf jaar cel veroordeeld wegens het leegschieten van een pistool, ruim een jaar geleden in een school in Veghel....

De straf is gegeven de omstandigheden fors, vindt advocaat A. van der Biezen. Hij overweegt in hoger beroep te gaan, maar wil de beslissing daarover overlaten aan zijn cliënt. Eerst wordt het hoger beroep van vader Kerim D. afgewacht. Dat dient vandaag. Kerim D. werd eerder tot negen jaar cel veroordeeld. Voor de Bossche rechtbank staat vast dat vader en zoon eendrachtig samenwerkten in een poging de familie-eer te herstellen. Die was vier maanden eerder geschonden toen een van de slachtoffers, Hasan K., met de zus van Ali naar Turkije was vertrokken.

Met de bedoeling Hasan te doden had Kerim D. zijn zoon op 7 december 1999 een pistool gegeven en hem afgezet bij Regionaal Opleidingscentrum De Leijgraaf in Veghel. Daar vuurde Ali veertien kogels af en verwondde hij vijf mensen, onder wie Hasan K.

De familie D. blijft het verhaal over eerwraak ontkennen. Ali zou in een vlaag van woede en na openlijke provocaties van Hasan het pistool van zijn vader hebben leeggeschoten. Over familie-eer zou thuis nooit zijn gesproken. Advocaat Knoops zal vandaag proberen het gerechtshof ervan te overtuigen dat er volgens Turkse begrippen geen sprake van eerwraak is. Dat staat in een rapport van strafrechtgeleerde Özgen.

De Nederlandse eerwraakdeskundigen A. Nauta en C. van Eck menen echter dat de schietpartij in Veghel wel degelijk een geval van eerwraak was.

In de zaak van zoon Ali sluit de Bossche rechtbank zich daarbij aan. Wel merkt ze op geen oordeel te willen geven over het laten meewegen van culturele achtergronden in strafzaken als deze. Het gaat niet om de vraag of het eerwraakmotief tot minder dan wel tot meer straf moet leiden, zo staat in het vonnis. Bij elke verdachte afzonderlijk moet worden bekeken in hoeverre hij door zijn cultuur is beïnvloed.

Van der Biezen probeerde tijdens de rechtszaak twee weken geleden aan te tonen dat Ali onder grote psychische druk stond en dat hij niet uit vrije wil had geschoten. Geroddel in de Turks-Koerdische gemeenschap en de culturele pressie van vader en familie hadden hem in de hoek gedreven en hem tot schieten gebracht. Dat concludeerde ook psychiater De Jong in een rapport.

Dat rapport is echter niet goed onderbouwd, meent de rechtbank. De jongen stond inderdaad onder grote druk, maar wist wat hij deed. Ali had er ook voor kunnen kiezen zijn vader niet te waarschuwen toen hij Hasan K. op school tegenkwam. Van psychische overmacht was dus geen sprake, staat in het vonnis. 'Van verdachte kon en mocht meer weerstand worden verwacht.'

Desondanks voert de rechtbank de maatschappelijke druk en sterke invloed van de vader wel aan om de straf te verminderen van de geëiste acht naar vijf jaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.