Vijf jaar oorlog in Syrië: kijk live mee in Kobani

Vandaag is het vijf jaar geleden dat de oorlog in Syrië uitbrak. Miljoenen Syriërs zijn gevlucht, maar nog veel meer mensen bleven. Zij geloven nog altijd in een vreedzame oplossing van het conflict. Enkelen van hen leiden vandaag nieuwsgierige kijkers virtueel rond in Kobani, vorig jaar nog het strijdtoneel van hevige gevechten tussen Koerdische strijdkrachten en terreurorganisatie Islamitische Staat.

Fleur Willemsen
Kobani in februari 2016, na een luchtaanval uitgevoerd door de anti-IS-coalitie. Beeld AP
Kobani in februari 2016, na een luchtaanval uitgevoerd door de anti-IS-coalitie.Beeld AP

De rondleiding door Kobani wordt verzorgd door een studentengroep die al jaren demonstreert tegen het regime van president Assad. Het initiatief is een samenwerking met de Nederlandse vredesorganisatie PAX (voorheen IKV Pax Christi).

Wegtrekken van de ellende

Het contact met de mensen die de livebeelden verzorgen, kwam tot stand via contacten die PAX reeds had in Syrië, zegt PAX-woordvoerder Suzanne van den Eynden. 'In de aanloop naar het jubileum van de revolutie ontstond bij ons de wens om te laten zien waar het in Syrië in beginsel om gaat: mensen die vrede en vrijheid willen, daar voor staan en zich daarvoor willen en durven inzetten, en het verhaal even weg te trekken van de ellende, de slachtoffers, IS en gewapend geweld.'

Van 13.00 tot 15.00 uur Nederlandse tijd wordt contact gelegd met Kobani. Nadat terreurgroep Islamitische Staat daar vorig jaar is verdreven door de Koerden, trad de onafhankelijke studentengroep weer naar buiten. Deze groep leidt kijkers vandaag middels een telefoon met camera live rond door de verwoeste stad. Een virtuele tour dus, waarin de studenten onder andere laten zien hoe de wederopbouw van de stad vordert.

Hoopvolle beelden uit Kobani: een pas getrouwd stel laat er trouwfoto's maken, februari 2016. Beeld Reuters
Hoopvolle beelden uit Kobani: een pas getrouwd stel laat er trouwfoto's maken, februari 2016.Beeld Reuters

250 duizend mensenlevens

Van den Eynden: 'We wilden mensen laten zien die zich nog steeds geweldloos inzetten voor vrede. We hebben toen die contacten in Kobani en Saraqeb gevraagd of zij voor ons op 15 maart live willen laten zien wat er op die plekken nog allemaal gebeurt.' In Saraqeb, een stad in de provincie Idlib, wordt om 18.00 uur door jongerenorganisatie Tajammu Shabab Saraqeb een theaterstuk opgevoerd als protest tegen het regime. Vanaf 16.00 uur kan meegekeken worden bij de voorbereidingen van het stuk.

De nu vijf jaar durende oorlog in Syrië kostte naar schatting 250 duizend mensen het leven. Sinds ongeveer twee weken is er in delen van het land een wapenstilstand van kracht, zij het een wankele. In Kobani is het, vooral na de hevige gevechten van vorig jaar, relatief rustig.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden