Vijf jaar na Fukushima worstelt Japan nog steeds met kernenergie

Japan heeft vrijdag de duizenden doden herdacht die vijf jaar geleden vielen toen na een aardbeving in zee een vloedgolf de noordoostkust van het land overspoelde. De tsunami leidde tot het ernstigste kernongeluk sinds Tsjernobyl in 1986. Het land worstelt nog steeds met de gevolgen van de ramp die aan bijna 20 duizend mensen het leven kostte.

Beeld getty

Eerder deze week bepaalde een rechter dat twee van de vier actieve kernreactoren in Japan weer uitgezet moesten worden. Na de ramp in Fukushima werden alle kernreactoren in Japan stilgelegd, maar de regering van premier Shinzo Abe besloot na veiligheidsaanpassingen vier kernreactoren opnieuw in bedrijf te nemen. De helft daarvan moet dus nu al worden uitgezet.

Eén reactor werd in januari in werking gezet, eind vorige maand werd de tweede geactiveerd. Een paar dagen daarvoor lekte nog 34 liter radioactief koelwater uit een aangrenzend gebouw in het kerncentralepark, maar omdat de vrijgekomen stralingsdosis onder de toelaatbare limiet zou zijn gebleven, werd dit niet als een probleem gezien. Omwonenden van het nucleaire park hadden echter geklaagd, omdat ze zich zorgen maakten om hun veiligheid.

Tijdelijke huisvesting

Door de vloedgolf in 2011 raakte de kerncentrale van Fukushima Dai-ichi ernstig beschadigd. Door kernsmeltingen in drie reactoren werd een groot deel van de omgeving radioactief besmet en moesten meer dan 160 duizend mensen hun huizen verlaten. De meeste mensen zijn vertrokken om elders een nieuw bestaan op te bouwen, maar nog altijd verblijft ongeveer 10 procent in tijdelijke huisvesting in de provincie Fukushima.

Op begraafplaatsen in het verwoeste kustgebied, voor gebouwen waarvan alleen de staketsels overeind bleven en op stranden kwamen nabestaanden bijeen om de doden te gedenken. Om 6:46 uur Nederlandse tijd, het tijdstip dat de aardbeving vijf jaar geleden plaatsvond, werd een minuut stilte gehouden. De Japanse keizer Akihito en premier Abe woonden een ceremonie bij in Tokio.

Hoe is het nu in Fukushima?

Japan worstelt nog steeds met de gevolgen van de kernramp. Vijf vragen over Fukushima anno 2016. (+)

Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.