Vijf jaar is de eis, maar Berlusconi zal niet zitten

VAN ONZE VERSLAGGEVER IÑAKI OÑORBE GENOVESI

AMSTERDAM - De openbare aanklager in Milaan heeft woensdag vijf jaar gevangenisstraf geëist tegen Silvio Berlusconi. De ex-premier van Italië wordt ervan beschuldigd de Britse advocaat David Mills 600 duizend dollar (459 duizend euro) te hebben betaald in ruil voor een valse getuigenis.

De 57-jarige Mills zou eind jaren negentig voor Berlusconi meineed hebben gepleegd tijdens processen rond offshorebedrijf All Iberian en hij zou smeergeld hebben betaald aan de Guardia di Finanza, de Italiaanse fiscale politie. Beide zaken draaiden om belastingfraude door Fininvest, Berlusconi's financiële holding, waarvoor Mills juridisch adviseur was.

Mills werd voor zijn valse verklaring in eerste aanleg en in hoger beroep veroordeeld. Dat vonnis werd in februari 2010 teruggedraaid omdat in cassatie de zaak was verjaard.

Berlusconi wist het proces tegen hemzelf te vertragen door een speciale wet te laten aannemen waardoor hij als premier niet terecht hoefde te staan. Het Italiaanse Constitutioneel Hof vernietigde later die speciale wet, waardoor de zaak tegen Il Cavaliere werd hervat.

Berlusconi, die woensdag niet op de zitting verscheen, houdt vol dat hij niets verkeerd heeft gedaan. De 75-jarige oud-premier zegt zich niet te herinneren ooit een ontmoeting te hebben gehad met Mills, die een van zijn vele juridische adviseurs in het buitenland was. Ook stelt Berlusconi dat Mills destijds de 600 duizend dollar zou hebben ontvangen van de Italiaanse reder Diego Attanasio. Mills heeft tijdens dit proces geregeld laten weten dat hij de betaling door Berlusconi zou hebben verzonnen om aandacht te trekken.

Daarnaast wijzen de advocaten van Berlusconi, Piero Longo en Niccolò Ghedini, erop dat de zaak op 3 februari is verjaard. Een bewering die door openbare aanklager Fabio de Pasquale wordt bestreden. Volgens hem zouden door de vele vertragingen en wetswijzigingen tijdens het proces de aanklachten pas in mei of uiterlijk in juli verjaren.

Op dit moment is het echter zelfs onduidelijk of en wanneer de rechters in Milaan uitspraak zullen doen in de zaak . Er ligt nog een wrakingsverzoek tegen de rechters, omdat ze weigerden een nieuwe reeks getuigen te horen die door Berlusconi's advocaten waren aangedragen.

Mocht Berlusconi uiteindelijk worden veroordeeld, zal dat slechts gevolgen hebben voor zijn imago. Een gang naar de gevangenis is in deze zaak uitgesloten. Berlusconi's advocaten hebben al aangekondigd in beroep te gaan. In dat geval zal de verjaringstermijn zeker zijn verstreken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden