Vijf jaar celstraf geëist tegen oud-kolonel Congo

Tegen de 51-jarige Congolees Sebastien N. is woensdag voor de rechtbank in Rotterdam vijf jaar gevangenisstraf geëist wegens foltering. N....

ANP

De strafvervolging van N. geschiedt op basis van de Uitvoeringswet Folteringsverdrag. Het is voor het eerst dat het Openbaar Ministerie een dergelijke zaak voor de rechter brengt. De strafzaak is het resultaat van het werk van het Nationaal opsporingsteam oorlogsmisdaden (Novo-team), dat ressorteert onder het landelijk parket van het Openbaar Ministerie.

De beroepsmilitair, die in eigen land de bijnaam Roi des Bêtes (Koning der Beesten) kreeg, was een gevreesd commandant van de Garde Civile, een beruchte, door Mobutu in het leven geroepen eenheid. In die hoedanigheid zou N. zich schuldig hebben gemaakt aan foltering van een man en een vrouw in de havenplaats Matadi.

De man was een inklaarder in de haven. Zijn weigering een auto in te klaren die was bestemd voor een vriend van N., kwam hem duur te staan. Hij werd in opdracht van de kolonel dagenlang opgesloten in het hoofdkwartier van de Garde Civile en op verschillende manieren afgetuigd en gemarteld.

In het geval van de vrouw kwam de foltering neer op vrijheidsberoving en stelselmatige verkrachting door N. De bijnaam Roi des Bêtes dankt hij aan de manier waarop hij met vrouwen (door hem als 'bêtes' aangeduid) meende te moeten omgaan. Volgens getuigen deelde hij op sommige dagen met tien vrouwen het bed, al dan niet tegen hun wil.

De bewijzen tegen N. stoelen geheel en al op de verklaringen van getuigen en enkele voormalige handlangers. Rechercheurs van het Novo-team en een Nederlandse rechter-commissaris zijn voor het opnemen van die verklaringen naar de Democratische Republiek Congo afgereisd. Voor een derde geval van foltering, eveneens van een man, beschikt het OM over onvoldoende bewijs. N. wijst alle beschuldigingen van de hand.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden