Vijf jaar cel en tbs voor doden Van Cotthem

Starend naar het houten tafelblad voor hem luisterde Mike H. (24) donderdagmiddag naar zijn veroordeling. De rechter legde hem vijf jaar celstraf en tbs op wegens het doodslaan van Daniel van Cotthem en vanwege betrokkenheid bij het in het water duwen van A....

Het vonnis was conform de eis. Mike's 'maatjes', de 24-jarige tweelingbroers Arnaud en Remy B. kregen straffen van respectievelijk drieënhalf en twee jaar, in beide gevallen zes maanden minder dan de eis.

De broers waren eveneens betrokken bij de dood van Daniel. De hogere straf van Arnaud heeft te maken met diens aandeel bij het duwincident in november 1999 in Maassluis. In het vonnis van Remy woog ook het plakken van een hakenkruis en een Keltisch kruis mee. Beide broers moeten bovendien zes weken voorwaardelijke gevangenisstraf uitzitten die zij nog hadden uitstaan.

De vierde verdachte, de 16-jarige Rita D., kreeg conform de eis één jaar jeugddetentie. Zij was de enige zonder strafblad. De vordering van de vader van Daniel tot 15 duizend gulden immateriële schadevergoeding, verwees de rechter naar de civiele rechtbank.

Mike, Arnaud, Remy en Rita maakten deel uit van het groepje jongeren die op 7 januari, na flinke alcoholconsumptie, een kots partij in de bus en stennis schoppen in de disco, op station Vlaardingen-Oost Daniel en zijn vriendin Loes belaagden. Dat Loes te dicht langs een wodkafles liep, was voor het groepje het sein tot een scheld- en duwpartij. Op het perron kreeg Daniel de klap waardoor hij de volgende dag overleed.

De zware straffen, zei de rechter, zijn mede ingegeven door de gevoelens van onveiligheid en de schok die de dood van Daniel van Cotthem hebben teweeggebracht. 'Dit mag niet worden getolereerd', aldus mr. A. van Breukelen. Ze benadrukte dat de groep - waartoe ook drie Belgen behoorden die mogelijk nog worden vervolgd - door zijn drankgebruik en gedrag een gewelddadige sfeer had veroorzaakt, waarin het uitdelen van de klap aan Daniel makkelijk kon plaatsvinden.

Af en toe schudde Mike 'nee' toen de rechter haar lezing van de feiten gaf en het vonnis voorlas. Tijdens de rechtszaak ontkende hij Van Cotthem de fatale klap te hebben gegeven. Ook ontkende hij betrokkenheid bij het in het water duwen van B.. Bovendien, zo had zijn advocaat aangevoerd, kón hij door een kwetsuur aan de duim helemaal niet slaan.

De rechter was niet onder de indruk van deze verdediging. Ze vond de getuigenverklaringen die Mike als dader aanwezen 'volstrekt betrouwbaar en consistent'. Ze beschouwt H. als leider van de groep. De terbeschikkingstelling baseert de rechter op bevindingen van deskundigen die H. onderzochten en hem verminderd toerekeningsvatbaar verklaarden.

In de zaal bleef het muisstil toen de vonnissen werden voorgelezen. De tweeling B. was er niet bij. De familie van Daniel van Cotthem en diens vriendin Loes betraden en verlieten de zaal door een aparte deur om camera's en microfoons te ontlopen.

Ook B., die op 27 november vorig jaar door Arnaud en Mike in ijskoud water werd geduwd en daarbij bijna verdronk, was bij het vonnis aanwezig. Na afloop zei hij dat wat hem betreft er nu een streep onder het incident is gezet. Hij heeft er geen lichamelijke schade aan overgehouden. Hij is nog wel bang om over straat te gaan. 'Je kijkt toch altijd even om je heen.'

Op verzoek van het slachtoffer en met toestemming van de hoofdredactie is de naam van de man die in het water werd geduwd geanonimiseerd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden