Vijf gemeenten moeten stemmen hertellen

In steeds meer gemeenten komt een hertelling van de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen van woensdag. Vanmiddag stond de teller op vijf. Het gaat om Vught, Aalburg, Zaltbommel, Noordwijk en Waddinxveen. In Boxtel is er al een hertelling geweest, dat leidde tot een zetelwisseling.

redactie
In het stadhuis van Roermond worden de stemmen geteld na de gemeenteraadsverkiezingen. Beeld anp
In het stadhuis van Roermond worden de stemmen geteld na de gemeenteraadsverkiezingen.Beeld anp

Als laatste gemeenten meldde zich vandaag Waddinxveen. Tot hertelling is besloten omdat er volgens de gemeenten relatief veel blanco en ongeldige stemmen zijn (respectievelijk 70 en 41). Daarnaast is er een verschil van 1 stem dat de toewijzing van een restzetel bepaalt.

In Noordwijk vroeg het CDA om hertelling. Het christen-democraten in de kustplaats kwamen met het verzoek omdat het verschil van slechts een stem de doorslag gaf bij de toekenning van de laatste restzetel. Die zetel kwam terecht bij Puur Noordwijk, maar zou bij een minimaal afwijkend telresultaat ook bij het CDA terecht kunnen komen.

In Vught komt ook op verzoek van het CDA een hertelling. In de Brabantse gemeente gaat het eveneens om een verschil van een stem bij de toekenning van een restzetel. Die kwam nu terecht bij D66.

Fouten bij telling
Op verzoek van wederom het CDA, nu in Zaltbommel, worden ook daar alle stemmen opnieuw geteld. De christen-democraten zeggen dat ze enkele stemmen tekort komen voor een derde raadszetel.

In Aalburg wordt opnieuw geteld omdat er fouten zijn gemaakt bij de telling die van invloed kunnen zijn op de zetelverdeling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden