Vijf frauderende 'belastingmannetjes' opgepakt die Belastingdienst voor 2,7 miljoen belazerden

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft de afgelopen twee weken vijf belastingadviseurs aangehouden. De 'belastingmannetjes' - zoals zij worden genoemd in een persbericht - worden ervan verdacht dat zij onjuiste aangiften inkomstenbelasting hebben ingediend voor hun klanten. De Belastingdienst zou door hun gesjoemel 2,7 miljoen euro te veel hebben terugbetaald.

FIOD-rechercheurs doorzochten zowel woon- als bedrijfsadressen en namen administratie en computers meeBeeld anp

Bij belastingadviseurs in Hendrik Ido Ambacht (Zuid-Holland), Hoorn en Purmerend (Noord-Holland), Rijssen (Overijssel), Stein (Limburg) en Wezep (Gelderland) werden onder leiding van het Openbaar Ministerie in totaal zeven invallen gedaan. FIOD-rechercheurs doorzochten zowel woon- als bedrijfsadressen en namen administratie en computers mee. Ook is beslag gelegd op bankrekeningen, auto's, huizen en contant geld. Bij een van de adviseurs werd circa 185 duizend euro cash geld aangetroffen.

De fiscaal adviseurs zouden ten onrechte aftrekposten, zoals ziektekosten en giften, in de aangiften van hun klanten opvoeren. De onjuiste aangiften waren volgens de FIOD bedoeld om hoge teruggaven inkomstenbelasting te ontvangen. In een aantal gevallen werd hierbij gebruikgemaakt van vervalste stukken. Bij een van de doorzoekingen werden vooraf ingevulde verklaringen gevonden, die bedoeld waren om giftenaftrek te claimen. De verklaringen waren afgegeven door een stichting waarvan de verdachte penningmeester is.

De Belastingdienst stuurde ook zo'n zesduizend brieven naar klanten van de fiscaal dienstverleners. Daarin wordt gevraagd of hun aangifte daadwerkelijk juist is. Iedereen blijft uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor zijn belastingaangifte, aldus de Belastingdienst, ook als daarvoor een tussenpersoon wordt ingeschakeld. Te veel uitbetaalde bedragen worden teruggevorderd bij de belastingplichtige.

Bij een van de adviseurs werd circa 185 duizend euro cash geld aangetroffen.Beeld FIOD

Nog eens tien belastingadviseurs kregen een bezoek van het Combiteam Aanpak Facilitators van de Belastingdienst. Door verbeterde detectiemethoden is de fiscus naar eigen zeggen 'sjoemelende belastingadviseurs steeds sneller op het spoor'. Zij worden ook harder aangepakt, is de waarschuwing. De Belastingdienst kan de belastingadviseurs, naast strafrechtelijk onderzoek, voortaan ook een 'medepleegboete' opleggen die kan oplopen tot 100 procent van het fraudebedrag.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden