Vijf Franse kiezers over hun favoriete kandidaat

Zondag kiest Frankrijk zijn nieuwe president. De Volkskrant sprak vijf Franse kiezers over hun keuze.

Emmanuel Macron en Marine Le Pen. Beeld AFP

Noémie Maignon (33) werknemer medisch bedrijf, Nancy; stemde in de eerste ronde Hamon

'Mijn mening is de afgelopen twee weken niet veranderd. Ik ga Macron stemmen, dat wist ik meteen. Het shockeert me dat zoveel mensen Front National stemmen. Blijkbaar is het gewoon geworden, maar ik vind hun waarden onmenselijk. Le Pen slaat om als een blad aan een boom als het haar uitkomt om stemmen te trekken. Zoals ze bij die Whirlpool-fabriek stond, dat was niet bepaald stijlvol. Het tweede deel van de campagne was niet van een hoog niveau, nee.'

Benoît Bardet (51) adjunct-directeur van een stadsdeel in Lyon; stemt Macron

'Marine Le Pen heeft tijdens het debat haar ware gezicht laten zien. Ze is alles wat de Fransen niet willen: arrogant en verdelend. Haar standpunt over Europa is ongelooflijk, angstaanjagend en stupide. Macron was duidelijk in zijn standpunten, hij heeft laten zien dat hij de enige serieuze kandidaat is. De parlementsverkiezingen zullen niet makkelijk worden, maar Macron is pragmatisch, compromissen sluiten zit in zijn dna. Ik durf te hopen dat de Fransen zondag de rationele keus zullen maken. Als het Le Pen wordt, ben ik oprecht bereid elders onderdak te zoeken. Misschien bij u?'

Beeld Rechtenvrij

Jeanne Biguinet (32) notaris, Parijs; stemde eerder Fillon

'Ik heb het debat gezien; dat was beneden alle peil. Le Pen was wel trouw aan zichzelf, en daarmee bedoel ik: ze stelt geen oplossingen voor. Ze is goed in de oppositie, maar verder niet. Dus ja, we hopen op Macron en duimen dat het goedkomt. Zijn ideeën gaan niet ver genoeg om Frankrijk te hervormen, maar als hij alles doet wat hij zegt, zijn we al een heel eind. Hij krijgt voorlopig het voordeel van de twijfel, we moeten hem vertrouwen. En wij nemen onze wraak wel tijdens de parlementsverkiezingen volgende maand.'

Beeld Bart Koetsier

Alexandre Bordier (19) student, Toulon; stemt Le Pen

'Het tweede gedeelte van de campagne was succesvol. Ik heb veel positieve reacties gehoord op straat. Ik denk dat Marine Le Pen een goede kans maakt om te winnen. Ze heeft laten zien dat ze bruggen kan slaan door een verbond aan te gaan met Nicolas Dupont-Aignan. Dat heeft ons meer stemmers opgeleverd. Bovendien delen de meeste Fransen onze ideeën. De media demoniseren ons omdat ze willen dat Macron wint, maar ik denk dat dat juist kiezers onze kant op duwt. Tijdens het debat heeft Le Pen goed laten zien dat Macron geen echt programma heeft. Dat zal veel twijfelaars de ogen hebben geopend.'

Beeld Marco Stoker

Wenceslas Lizé (44) docent-onderzoeker, Parijs; stemde Mélenchon

Macron is heel zeker van zichzelf, op het arrogante af. Hij had wel een gebaar mogen maken naar de stemmers van Mélenchon, door het bijvoorbeeld meer over milieu te hebben. Maar nee, hij uitte zelfs kritiek op Mélenchon. Daarmee zorgt hij er alleen maar voor dat mensen thuis blijven zondag. Maar goed, Le Pen is ook verfoeilijk geweest de afgelopen twee weken. Ik twijfel nog steeds: of niet stemmen, of Macron. Ik neig naar het laatste. Ik hoop dat we tijdens de parlementsverkiezingen meer stemmen dan En Marche! zullen halen en een sterke oppositie kunnen vormen.

Wenceslas Lizé.

Lees verder

Wat drijft Le Pen-stemmers?
Populisten als Le Pen krijgen bij recente verkiezingen veel stemmen. Wat drijft kiezers naar haar partij? Luister hier naar Front National-stemmers.

Frankrijk kiest een nieuwe president
Kiest Frankrijk voor globalisering, of keert het in zichzelf? De uitkomst van de presidentsverkiezingen zijn van levensbelang voor de Europese Unie. Lees alles over de zinderende finale in ons dossier.

'Le Pen is horreur, maar op Macron kan ik moeilijk stemmen'
Wat moet de achterban van de verslagen radicaal-linkse kandidaat Mélenchon zondag? Tegen het systeem kiezen en dus voor Le Pen? Of toch maar stemmen op Macron, de 'kandidaat van het geld'? (+)

Geen land zo moeilijk te veranderen als Frankrijk
Het Franse presidentschap is omgeven door een aureool van grandeur en de Fransen zijn daaraan gehecht. Dat contrasteert in toenemende mate met het weinige dat de president weet klaar te spelen. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden