Vijf fondsen weigeren verlaging pensioenen

AMSTERDAM - Vijf pensioenfondsen weigeren vooralsnog om de uitkeringen van hun gepensioneerden per 1 januari 2011 te verlagen. De vijf fondsen moesten van De Nederlandsche Bank (DNB) voor 1 oktober een noodplan indienen. Naast het pensioenfonds PME voor de metaalsector hebben ook de fondsen van Ballast Nedam, GITP, Helvoet en Total aan DNB laten weten dat verlaging in hun ogen niet nodig is.

Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant onder de veertien pensioenfondsen die bij DNB op het matje geroepen zijn. De veertien fondsen zijn volgens DNB in grote problemen gekomen, waardoor verlaging van pensioenen haast onvermijdelijk is. Vijf daarvan denken dat dit zogeheten afstempelen van pensioenen nog niet nodig is. DNB zal de komende maand aan de fondsen laten weten of verlaging inderdaad niet nodig is. Pas in november wordt dan duidelijk wat er met de pensioenen gaat gebeuren.

Tegenvaller
Het verzet van de vijf fondsen is een tegenvaller voor toezichthouder DNB. Bij de aankondiging van de kortingmaatregel in augustus werd de kans op ontsnapping van pensioenfondsen klein geacht. De verlaging geldt ook als een waarschuwing voor andere pensieonfondsen. Als enkele fondsen aan verlaging weten te ontsnappen, zullen andere minder geneigd zijn de opstelling van DNB nauwgezet te volgen.

De vijf fondsen hebben uiteenlopende redenen om verlaging te weigeren. De pensioenfondsen van Helvoet, PME en Total kunnen naar eigen zeggen de komende jaren voldoende herstellen. De beoogde verlaging bij GITP van 0,2 procent is zo minimaal dat uit praktische overwegingen wordt afgezien van een verlaging. Ballast Nedam is nog verwikkeld in een uitgebreid onderzoek en heeft om die reden bij DNB uitstel aangevraagd.

Grote invloed
Vooral het verzet van pensioenfonds PME kan grote invloed hebben. Dit fonds voor de metaalsector heeft 147 duizend gepensioneerden. Als PME geen verlaging hoeft door te voeren, zullen hoogstens enkele tienduizenden gepensioneerden volgend jaar een lagere uitkering krijgen. De verlaging van pensioenen loopt dan met een sisser af. Zolang de onderhandelingen lopen tussen de pensioenfondsen, kan DNB geen commentaar geven.

Van de veertien fondsen accepteert het pensioenfonds van de apothekers als enige bij voorbaat dat de pensioenen volgend jaar omlaag gaan. Alleen de hoogte van de verlaging is nog onderwerp van gesprek. Ook het pensioenfonds van het bedrijf Nedmag houdt rekening met verlaging, maar onderzoekt nog andere oplossingen.
De twee pensioenfondsen voor het notariaat en het fonds voor de verf- en drukinktindustrie bevinden zich in zwaar weer, zodat verlaging van deze fondsen onafwendbaar lijkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.