Column

Vijf feiten over terrorisme

De Amerikaanse politiek is gekaapt door terroristen. In december 2015 wezen peilingen uit dat een op de zes Amerikanen terrorisme nu als het grootste nationale probleem ziet, tegenover 3 procent de maand daarvoor. Dit is het hoogste percentage Amerikanen dat terrorisme noemde in tien jaar, hoewel nog steeds lager dan de 46 procent die na de terreuraanslagen van 9/11 werd gemeten.

IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi geeft een toespraak. Beeld epa
IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi geeft een toespraak.Beeld epa

Het effect van deze verandering in de publieke opinie is groot geweest in de Amerikaanse voorverkiezingen - vooral bij de Republikeinen. Het heeft zeker momentum gegeven aan de kandidatuur van Donald Trump, wiens anti-moslimretoriek in het bijzonder fel is geweest. Sommige politici noemen de strijd tegen terrorisme zelfs al de 'Derde Wereldoorlog'.

Terrorisme is een probleem voor de VS, zoals de aanslag in San Bernardino in Californië in december heeft laten zien. Maar het is buiten proportie opgeblazen, zowel door de presidentskandidaten als door de nieuwsmedia, die leven naar het oude adagium 'bloed doet het goed'. Om terrorisme in het juiste perspectief te plaatsen zouden Amerikanen en anderen de volgende gedachten in overweging moeten nemen.

Terrorisme is een vorm van theater. Terroristen zijn in principe meer geïnteresseerd in het opeisen van de aandacht dan het aantal doden dat ze veroorzaken. Islamitische Staat (IS) besteedt veel aandacht aan theatertechnieken. De barbaarse onthoofdingen die worden verspreid via sociale media zijn bedacht om te choqueren en verontwaardiging op te roepen - en daarmee de aandacht op te eisen. Door hun effect te overdrijven en door elke terroristische daad voorpaginanieuws te maken spelen we ze in de hand.

Terrorisme is voor mensen in geïndustrialiseerde landen niet de grootste bedreiging. Terrorisme doodt veel minder mensen dan auto-ongelukken of sigaretten. Terrorisme is zelfs niet eens een grote bedreiging - om precies te zijn: zelfs een kleine. De kans is groter dat je door de bliksem wordt getroffen dan gedood door een terrorist.

Mondiaal terrorisme is niets nieuws. Het duurt vaak een generatie voordat een terrorismegolf uitdooft. Aan het begin van de 20ste eeuw doodde de anarchistische beweging verschillende staatshoofden vanwege hun utopische idealen. In de jaren zestig en zeventig kaapten de 'nieuwlinkse' Rode Brigades en de Rote Armee Fraktion vliegtuigen en ontvoerden en vermoordden zakenmensen, politieke leiders en burgers.

De jihadistische extremisten van nu zijn een geducht politiek fenomeen in religieuze tooi gehuld. Veel van de leiders zijn geen traditionele fundamentalisten, maar mensen wier identiteit op drift is geraakt door globalisering en die in de verbeelde gemeenschap van een puur islamitisch kalifaat zingeving zoeken. Ze verslaan zal tijd en moeite kosten, maar de parochiale natuur van IS beperkt de reikwijdte van zijn aantrekkingskracht.

Terrorisme is net jiujitsu. De kleinere actor gebruikt de kracht van de grotere om deze te verslaan. Geen enkele terroristische organisatie is net zo sterk als een staat en er zijn maar weinig terroristische bewegingen die er een omver hebben weten te werpen. Maar wanneer het ze lukt om staatsburgers zo te krenken dat ze zelfbeschadigende acties gaan ondernemen, mogen ze op de overwinning gaan hopen. Al Qaida slaagde er in 2001 in de VS Afghanistan in te lokken. IS werd geboren in de puinhopen van de door de VS geleide invasie van Irak.

Om terrorisme te verslaan is slimme macht benodigd: het vermogen om harde militaire- en politiemacht te combineren met de zachte macht van aantrekken en overtuigen. Daarom is aandacht voor het narratief en hoe Amerikaanse acties zich op sociale media uitspelen net zo belangrijk en nodig als precisiebombardementen. Antagonistische retoriek die moslims vervreemdt en hun bereidheid cruciale informatie te verstrekken vermindert, brengt ons allen in gevaar.

Terrorisme is een serieuze kwestie en moet topprioriteit zijn van onze veiligheidsdiensten, politie, leger en diplomatieke diensten. Het is een belangrijke component van het buitenlands beleid. En het is cruciaal dat we massavernietigingswapens uit handen van terroristen houden.

Maar we moeten niet in de val van de terroristen lopen. Laat de acties van dit tuig zich in lege theaters uitspelen. Als we ze het hoofdpodium van ons publieke discours laten overnemen, laten we ze de kwaliteit van ons leven ondermijnen en onze prioriteiten verstoren. Onze kracht zal tegen ons gebruikt zijn.

Vertaling: Melle Trap © Project Syndicate

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden