Update

Vijf doden door noodweer Pukkelpop

Op het Pukkelpop-festival in het Belgische Hasselt heeft een noodweer van amper 10 minuten voor een ramp gezorgd. Zeker vijf personen kwamen om het leven en 70 mensen raakten gewond (waarvan 7 zwaargewond) toen meerdere tenten omver werden geblazen en bomen sneuvelden. Twee mensen kwamen om op de camping bij Pukkelpop, één bezoeker stierf op de festivalweide, aldus de omroep VRT. Twee anderen bezweken in de nacht van donderdag op vrijdag aan hun verwondingen. Het festival gaat niet meer door.

Festivalgangers wordt aangeraden om via SMS het thuisfront in kennis te stellen over hun toestand. Alle telefoonnetwerken zouden het weer moeten doen op het festivalterrein, aldus de burgemeester van Hasselt tijdens een persconferentie op donderdagavond.

Festival gaat niet door
Pukkelpop gaat vrijdagochtend niet meer verder. Dat heeft de organisatie laten weten via de website van het evenement. Eerder dacht de organisatie dat het festival nog wel zou kunnen doorgaan.

Kritiek op Organisatie: Festivalganger voelt zich aan lot overgelaten
Tienduizenden doorweekte en vermoeide festivalgangers stonden donderdagavond nog verdwaasd op de weg voor het festivalterrein, wanhopig pogend per telefoon het thuisfront te bereiken. Het festivalterrein ligt erbij alsof er een bom heeft ingeslagen.

Veel festivalgangers voelen zich aan hun lot overgelaten. De 29-jarige Mirte de Vreede uit Maastricht zei dat de organisatie de festivalgangers al uren in het ongewisse laat. 'Niemand weet precies wat er gebeurd is of waar mensen heen moeten.'

Veel mensen weten de weg niet. Er is geen enkele opvang. Politie te paard houdt een toegangsweg vrij voor de hulpdiensten. Het verkeer op toegangswegen naar Hasselt staat compleet vast.

Ouders zoeken hun kinderen en kinderen zoeken hun ouders. Een meisje roept hartverscheurd 'Mama'. Zij kreeg na uren van proberen eindelijk verbinding op het overbelaste netwerk.

Een Nederlander onder gewonden
Een van de gewonden is een Nederlandse man. Hij is opgenomen in een Belgisch ziekenhuis. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten.

Over zijn toestand wilde een woordvoerder van het ministerie niets zeggen in verband met zijn privacy. Ook andere details wilde de zegsman daarom niet geven.

Het ministerie kreeg twee telefoontjes van verontruste mensen, maar die kregen later op de avond weer contact met hun familieleden.

De organisatie van Pukkelpop heeft een noodnummer geopend dat te bereiken is op 003211-239 711. Het nummer is bedoeld voor ongeruste familieleden en andere thuisblijvers.

Tegenstrijdige berichten
Eerder op de avond sprak de brandweer van Sint-Truiden van zes doden, maar dat aantal is later herroepen. De VRT, de Vlaamse publieke omroep, sprak weer van drie doden, elf zwaargewonden en zestig lichtgewonden. Het tekent de verwarring en onoverzichtelijkheid die onstond na het noodweer. Uiteindelijk meldde burgemeester Hilde Claes van Hasselt vanmorgen dat het dodental is opgelopen tot vijf.

Twee mensen kwamen om op de camping bij Pukkelpop, één bezoeker stierf op de festivalweide, aldus de omroem VRT. Twee anderen bezweken in de nacht van donderdag op vrijdag aan hun verwondingen. Negen festivalgangers zijn zwaargewond geraakt.

Grote hagelstenen
Rond 18.15 uur brak het noodweer los. Een korte maar hevige storm, met hevige windstoten en 3cm grote hagelstenen, teisterde de festivalweide. Enkele bomen zijn omver gewaaid. Een geluidstoren naast het hoofdpodium en enkele kleinere tenten waaiden ook om. Daarnaast is een flink aantal bomen ontworteld en staat het hele terrein onder water.

De Britse band Skunk Anansie moest op het hoofdpodium het optreden staken. Even later werd het gehele programma voorlopig stilgelegd. De organisatie liet later op de avond bij monde van festivalbaas Chokri Mahassine weten dat nog niet besloten was of het festival die avond en vrijdag zou doorgaan. 'Het is een zeer moeilijke beslissing. Aan de ene kant al het leed dat is geleden, aan de andere kant zijn hier tienduizenden jonge mensen. We weten eigenlijk niet goed wat we moeten doen.'

Schuilen

De schaarsgeklede festivalgangers moesten schuilen voor de hagel onder wat ze konden vinden, onder meer onder omver geblazen hekken.

De Amerikaanse band Smith Westerns was nog niet eens halverwege hun concert toen het tentzeil van de Chateau de eerste scheuren begon te vertonen. Bij een eerste paniekgolf schoten enkele toeschouwers meteen richting uitgang terwijl er op het eerste zicht weinig gevaar zou zijn. Na een hels klinkende scheur aan de linkerkant van de tent schoot de hele massa in een paniek richting de twee smalle doorgangen uit de tent. Binnen enkele seconden werden verscheidene palen uit de grond gerukt en bleef er van de Chateau nog maar weinig over behalve de houten vloerdelen.

De Smith Westerns Twitterde later dat hun gehele instrumentarium is verwoest.

Pikzwart
Op het festivalterrein waren zo'n 60.000 mensen aanwezig toen het noodweer losbrak. Onder hen sportverslaggever Rick Hoogkamp van de NOS. Volgens hem werd de lucht plots pikzwart en begon het enorm te waaien. 'Installaties en zeker twee tot drie tenten waaiden om', zei hij in het Journaal van 20 uur.

Volgens Hoogkamp was het een chaos op het festivalterrein. 'We weten helemaal niets, er wordt niets verteld'.

Hij vertelde verder dat ambulances af en aan reden en een deel van het terrein was afgezet met linten. Slachtoffers werden volgens hem weggehouden.

null Beeld
null Beeld
null Beeld
© ANP Beeld
© ANP
© ANP Beeld
© ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden