Vijf doden bij bomaanslag op minibus in Kusadasi

Een bompakket is de oorzaak van de explosie in de Turkse badplaats Kusadasi in een minibus, waarbij zaterdag vijf mensen om het leven zijn gekomen....

De Turkse autoriteiten hebben het aantal veiligheidsmaatregelen in Turkse badplaatsen sterk verhoogd in een poging nieuwe aanslagen te voorkomen. Wie verantwoordelijk is voor de explosie in de minibus is nog niet bekend.

De autoriteiten verdenken de Koerdische afscheidingsbeweging PKK ervan de bom in het busje te hebben gelegd. De autoriteiten weten nog niet of de bom op afstand tot ontploffing is gebracht of met een tijdsmechanisme.

De Britse ambassadeur in Turkije zei tegen de BBC dat de Turkse autoriteiten er vrijwel zeker van zijn dat de PKK achter de aanslag zit. De PKK zelf heeft tegengesproken verantwoordelijk te zijn.

Ook zegt de PKK niet betrokken te zijn geweest bij de bomaanslag vorige week in de badplaats Cesme. Daar vielen 21 gewonden. De extremistische groepering Koerdische Bevrijdings Haviken eiste de aanslag op. Deze beweging onderhoudt volgens de Turkse politie banden met de PKK. De Koerdische Bevrijdings Haviken, bestaand uit Koerden die naar de grote Turkse steden zouden zijn gegaan, heeft aangekondigd nog meer aanslagen te zullen plegen. Volgens de gouverneur van de provincie waar Kusadasi ligt zijn er overeenkomsten tussen de aanslagen in Cesme en Kusadasi.

De Turkse premier Tayyip Erdogan heeft de aanslag in Kusadasi, dat populair is bij Britse en Nederlandse toeristen, scherp veroordeeld. Hij bood zijn condoléances aan aan de families van de slachtoffers van wat hij een ‘terroristische aanslag’ noemde.

Nederlandse vakantiegangers reageerden rustig op de aanslag van zaterdag. Reisorganisaties hebben slechts enkele telefoontjes ontvangen van klanten die wilden omboeken of annuleren.

De reisorganisatie OAD heeft zaterdag de ruim zevenhonderd vakantiegangers ter plaatse geïnformeerd. In de ochtend wilde een handjevol Nederlanders terug naar huis, maar zij zagen daar al snel vanaf. Bij de ANWB en de coördinerend alarmcentrale voor Turkije, Mondial Assistance, was het nog rustiger. Er zijn geen telefoontjes gekomen. ‘Dat komt doordat er geen Nederlandse slachtoffers zijn gevallen’, stelt een woordvoerder.

Ook bij de consulaire dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken was het volgens een woordvoerder stil. Voor het ministerie zijn de aanslagen aan de Westkust van Turkije vooralsnog geen reden om het reisadvies voor de regio aan te passen.

De kustgebieden aan de Middenlandse Zee en de Zwarte Zee ‘kunnen als veilig worden beschouwd’. Toeristen die naar het zuidoosten reizen, wordt aangeraden de ‘nodige voorzichtigheid’ te betrachten in verband met incidenten waarbij het Turkse leger of de PKK betrokken zijn. Bij gevechten tussen Koerdische rebellen en Turkse veiligheidstroepen zijn sinds 1984 35 duizend doden gevallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.