Commentaar

Vijf dagen vaderschapsverlof is loos gebaar

Acht weken betaald vaderschapsverlof is de norm in Europa. Dat moet ook voor Nederland gaan gelden.

Laura de Jong
null Beeld Marcel van den Bergh
Beeld Marcel van den Bergh

Het ouderschapsverlof wint in Nederland aan populariteit, ook al is het in de meeste gevallen onbetaald. Vorig jaar maakte 11 procent van de vaders en 22 procent van de moeders gebruik van deze regeling. Een verdubbeling sinds 2005.

Al toont deze groei aan dat meer vaders betrokken willen zijn bij de opvoeding van hun kinderen, er is nog geen reden om te juichen. Het ouderschapsverlof is nog steeds vooral een vrouwenzaak.

Uit cijfers van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat veel jonge vaders (21 duizend) wel verlof willen opnemen maar dat niet durven omdat zij vrezen voor hun carrièrekansen. De overheid doet weinig om die huiver weg te nemen. Sterker, Nederland blijft als het om vaderschapsverlofregelingen gaat hopeloos achterlopen in vergelijking tot andere Europese landen.

Zo heeft een Duits stel recht op twaalf maanden betaald ouderschapsverlof, waarvan twee maanden moeten worden opgenomen door de vader. Een Franse vader kan 28 weken opnemen, in Luxemburg krijgt hij een half jaar. Het gemiddelde betaalde vaderschapsverlof van alle Oeso-landen (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, een club van rijke landen) staat op acht weken.

Dat staat in schril contrast met de Nederlandse vader die nu een schamele twee dagen betaald verlof krijgt. Vanaf januari wordt dit - onder luid protest van de werkgeversorganisaties - uitgebreid naar vijf dagen. Een loos gebaar dat niet past bij een land dat pretendeert geëmancipeerd en eigentijds te zijn.

Vaderschapsverlof is namelijk niet alleen goed voor de ontwikkeling van het kind (de vader heeft een andere inbreng in de opvoeding dan de moeder), het draagt ook bij aan de carrière van vrouwen en zorgt voor een hogere arbeidsparticipatie van moeders.

Betaald vaderschapsverlof verkleint de kloof tussen rijk en arm. Want de vader met een hoger inkomen kan het zich nu eerder veroorloven na de geboorte van een kind onbetaald ouderschapsverlof op te nemen dan iemand met een lager salaris of met een tijdelijk contract.

Een vader op de Negenmaandenbeurs Beeld anp
Een vader op de NegenmaandenbeursBeeld anp

Het wordt dus hoog tijd dat de politiek en de werkgeversorganisaties hun verantwoordelijkheid nemen: om te beginnen met acht weken betaald verlof voor vaders.

Juist een genereuzer vaderschapsregeling geeft een belangrijk signaal aan de samenleving af: de tijd van zij-zorgt, hij-werkt is definitief voorbij.

De regering moet uitdragen dat een gelijke taakverdeling tussen vaders en moeders vanaf nu de norm is, waarbij betrokken vaderschap de noodzakelijke waardering krijgt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden