Vijf biljoen stukjes plastic drijven in de zee

Uit een onderzoek van het Five Gyres Instituut in Los Angeles blijkt dat er vijf biljoen plasticdelen in de wereldzeeën rondzwerven. Dat is 269.000 ton aan drijvend plastic afval.

Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

De zogenaamde 'plastic soup' is een van de grootste moderne milieuproblemen. Voorheen was het ook speculeren over het exacte aantal. Afgelopen zomer stelden onderzoekers dat 99 procent van het afval zelfs niet eens te traceren zou zijn, mede omdat het microplastic te klein is om met het menselijk oog waar te nemen.

Onderzoeker Marcus Eriksen en zijn team hebben geprobeerd duidelijkheid te scheppen door data uit 24 verschillende onderzoeken en ruim 1500 monsters te bekijken om te bepalen hoeveel deeltjes. Ook hebben ze geprobeerd de deeltjes te traceren. Uit het onderzoek blijkt dat langs de kusten de meeste stukken plastic drijven. Het gaat hier om visnetten en flessen.

In vijf grote kolken in de oceaan, een soort stromingen van honderden of duizenden kilometers doorsnee, drijven de meeste kleine deeltjes en daarmee ook de grootste hoeveelheid plastic. De kleinste plasticdeeltjes werden echter gevonden in het water nabij de Noordpool.

Een Nederlandse student aan de TU Delft, Boyan Slat, werd de afgelopen jaren bekend door zijn plan om de plastic soup in zee aan te pakken. Slat bedacht een V-vormige installatie, die plastic dat in de V drijft, zuivert uit het water. De installatie is nog niet gemaakt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden