Vijf asielzoekerscentra dicht; 2.400 opvangplekken verdwijnen

Er verdwijnen opnieuw 2.400 opvangplekken voor asielzoekers als gevolg van de verminderde toestroom naar Nederland. Vandaag wordt het personeel van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) op de hoogte gesteld van de plannen, tijdens vier bijeenkomsten in het land. Naar verwachting worden vijf asielcentra gesloten

Het asielzoekerscentrum in BurgumBeeld ANP

Hoeveel banen er verloren gaan met de reorganisatie is nog niet duidelijk, maar het zullen er tientallen zijn, In september vorig jaar werd aangekondigd dat zeven centra zouden sluiten met samen 2.600 opvangplekken; daar ging het om honderd banen. Eerder dat jaar werd ook al een krimp met 1.800 plekken aangekondigd.

Forse reorganisatie
De organisatie is gewend mee te groeien en te krimpen met het aantal asielzoekers dat naar Nederland komt; vorig jaar daalde het aantal met 13 procent naar bijna 12 duizend. Nu vangt de organisatie nog geen 16 duizend mensen op, tegen 84 duizend in 2001. Desondanks komt de forse reorganisatie opnieuw hard aan. Op het hoofdkantoor in Rijswijk wordt 51 miljoen euro bezuinigd, en verdwijnt 40 procent van de banen. De verwachting is dat het COA zo klein zal worden dat het op termijn niet meer als zelfstandig bestuursorgaan kan functioneren. Het ligt voor de hand dat de organisatie dan onder de vleugels komt van een ministerie.

Het COA beleeft een roerige periode sinds hoofddirecteur Nurten Albayrak ervan beschuldigd wordt een 'angstcultuur' te hebben veroorzaakt in de organisatie. Volgens minister Leers voor Immigratie en Asiel heeft ze bovendien gelogen over haar salaris. Ze werd op non-actief gesteld, spande een rechtszaak aan tegen die beslissing en won. Ze wacht nu de uitkomst van een onderzoek naar de affaire af, dat eind deze maand moet verschijnen.

Vreemdelingenketen
Dat onderzoek wordt gedaan door de commissie-Scheltema en richt zich niet op het functioneren van Albayrak alleen. De commissie moet ook met een toekomstvisie komen, en adviseren over 'een optimaal functioneren van het COA als onderdeel van de vreemdelingenketen', staat in een brief aan de nieuwe topman Harry Paul, die na het vertrek van Albayrak is aangesteld als interim-bestuursvoorzitter. Paul is specifiek gevraagd 'tot een onderbouwd voorstel te komen over de toekomst van de besturing van het COA', staat in de opdracht die hij kreeg van Leers. 'We worden zo klein', zegt een ingewijde, 'ik neem aan dat Leers dit aangrijpt om van het COA een agentschap of zo te maken.'

Ook de ondernemingsraad van het COA heeft onderzoek laten doen naar de werksfeer en de rol van Albayrak daarin. Deze week mocht het personeel dat rapport inzien - onder toezicht, zodat er niets van naar buiten komt. Volgens personeelsleden die het gelezen hebben, heeft het rapport geen harde conclusies of aanbevelingen over Albayrak. Er komen vooral de grieven aan de orde van personeelsleden die zich hebben gemeld bij een speciaal loket. Het blijkt dat Albayrak slecht lag op het hoofdkantoor in Rijswijk, maar niet op de diverse locaties in het land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden