Vijf architectenbureaus wedijveren om opdracht Limburg bouwt nieuw museum

Het zuiden krijgt een nieuw cultuurhistorisch museum. Het Limburgs Museum in Venlo ontstaat door de samenvoeging van het Venlose Goltziusmuseum en het Limburgs Volkskundig Centrum in Limbricht....

ANP

ANP

VENLO

Tot de geselecteerde bureau's behoren Alberts & Van Huut, verantwoordelijk voor het ontwerp van de Gasunie in Groningen, en de Architecten Cie, die De Harmonie in Leeuwarden ontwierp. De anderen zijn ADP, EGM en Architectenbureau Timmermans. Museumdirecteur Schatorjé noemt het toeval dat de keuze op vijf Nederlandse bureaus is gevallen. Op basis van de voorlopige ontwerpen kiest het museum begin oktober definitief een architect. De bouw kan omstreeks maart 1997 beginnen.

De architecten moeten in het schetsontwerp ook een tankstation betrekken dat volgens het museum het oudst bewaard gebleven station van Nederland is. Het gebouw is van cultuurhistorische waarde omdat het de opvattingen van De Stijl weergeeft.

Waarschijnlijk komt daarin de horecavoorziening van het museum; restauratie ervan is noodzakelijk.

De oppervlakte van het nieuwe museum zal zevenduizend vierkante meter bedragen, iets minder dan de helft van het onlangs geopende Bonnefantenmuseum in Maastricht. De collectie bestaat uit archeologische voorwerpen, maar omvat ook oude kunst, moderne fotografie en sierobjecten van middeleeuwse gilden, Limburgse schutterijen en hedendaagse carnavalsverenigingen.

Het museum zal zich niet richten op moderne kunst. Dat is voorbehouden aan Museum Van Bommel-Van Dam, waar het Limburgs Museum naast komt te liggen.

De gemeente Venlo en de provincie Limburg dragen 22,3 miljoen gulden bij aan de bouwkosten. Via sponsors en aanvullende fondsen hoopt het museum geld binnen te krijgen voor onder meer de museuminrichting, de verbetering van de collectie en de restauratie van het historische tankstation.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden