Nieuws

Vijf agenten VS vervolgd voor dood zwarte man in Memphis

Vijf Amerikaanse politieagenten worden vervolgd voor de dood van een zwarte man in Memphis. De 29-jarige Tyre Nichols werd drie weken geleden aangehouden door de politie en toen zo hard geslagen dat hij een paar dagen later kwam te overlijden.

Redactie
Familieleden houden een foto van Tyre Nichols omhoog tijdens een persconferentie over de zaak. Beeld AP
Familieleden houden een foto van Tyre Nichols omhoog tijdens een persconferentie over de zaak.Beeld AP

De vijf agenten, die ook zwart zijn, werden eerder al ontslagen door het politiekorps wegens excessief geweld en zitten momenteel vast. Ze worden nu onder aangeklaagd voor onder meer doodslag, zware mishandeling en ontvoering. De vijf agenten in kwestie waren allemaal in de afgelopen zes jaar aangenomen. Ook het Amerikaanse ministerie van Justitie doet onderzoek naar de zaak.

Nichols werd na een achtervolging aangehouden voor roekeloos rijgedrag, om de hoek bij zijn eigen huis. Hij probeerde te voet weg te komen en werd volgens zijn advocaat geslagen ‘als een piñata’ bij zijn aanhouding en was hij daarna onherkenbaar verminkt. Volgens de lokale officier van justitie werd Nichols ‘onrechtmatig’ vastgehouden door zijn belagers, vandaar dat hen ook ontvoering ten laste wordt gelegd.

Demonstraties verwacht

Vrijdag zullen de beelden van de bodycams van de agenten worden vrijgegeven. De familie heeft de beelden al gezien en noemde die ‘walgelijk'. De gemeente houdt er rekening mee dat het vrijgeven van de bodycam-beelden in de stad tot demonstraties en onrust kan leiden. In de grote steden en rondom het Capitool, het Amerikaanse parlementsgebouw, wordt daarom de beveiliging opgevoerd, meldt nieuwssite Politico.

Sinds George Floyd in 2020 als gevolg van politiegeweld om het leven kwam in de stad Minneapolis en Amerikanen massaal de straat op gingen om aandacht te vragen voor racisme, is er meer aandacht voor geweld jegens zwarte verdachten en arrestanten. Uit cijfers blijft onder meer dat mensen van kleur vaker worden aangehouden en dat zij in vergelijking met andere bevolkingsgroepen vaker met politiegeweld te maken krijgen.

De familie van Nichols heeft opgeroepen tot vreedzaam protest. President Joe Biden sluit zich daar bij aan en hoopt dat het niet uit de hand loopt. ‘Woede is begrijpelijk, maar geweld is nooit acceptabel.’ De president zegt ook niet te kunnen ontkennen dat ‘zwarte en bruine mensen disproportioneel vaak dodelijk in aanraking komen met de politie’. Biden vindt dat agenten verantwoordelijk moeten worden gehouden voor hun daden om zo een structurele verandering te bewerkstelligen.

De vijf agenten die worden vervolgd voor de dood van Tyre Nichols. Beeld ANP / EPA
De vijf agenten die worden vervolgd voor de dood van Tyre Nichols.Beeld ANP / EPA

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden