Vijf agenten verdacht na dood Henriquez

Het overlijden van Arubaan Mitch Henriquez is zeer waarschijnlijk het gevolg van politieoptreden. Vijf agenten worden officieel verdacht van betrokkenheid bij zijn dood. Dat heeft hoofdofficier Kitty Nooy van het Openbaar Ministerie vandaag gezegd op een persconferentie. De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft na de persconferentie opgeroepen tot kalmte.

Beeld anp

De vijf agenten die betrokken waren bij de aanhouding zijn buiten functie gesteld, aldus het hoofd van de politie in Den Haag. Henriquez werd zaterdagavond aangehouden bij een muziekfestival in Den Haag, omdat hij zou hebben geroepen dat hij een wapen droeg. Hij overleed een dag later, vermoedelijk door zuurstoftekort, zo blijkt uit de eerste resultaten van het sectierapport. Dat komt hoogstwaarschijnlijk door het gewelddadige optreden van de politie.

Voor de dood van Henriquez zijn tijdens de sectie geen andere verklaringen gevonden. Volgens hoofdofficier Nooy is vooralsnog niet gebleken dat Henriquez overmatig drugs of alcohol zou hebben gebruikt.

Medeleven
De familie van Henriquez is woensdag geïnformeerd over de uitkomsten van de sectie en het vervolg van het onderzoek. Nooy, de Haagse politiechef Paul van Musscher en burgemeester Jozias van Aartsen betuigden tijdens de persconferentie hun medeleven.

In eerste instantie meldde het OM dat Henriquez onderweg naar het politiebureau onwel was geworden, maar later liet het OM weten dat dit niet vaststaat. Op beelden van de aanhouding is te zien dat er ook al iets met Henriquez aan de hand lijkt als agenten hem nog moeten afvoeren.

Volgens Nooy is het eerste bericht naar buiten gebracht op basis van summiere informatie. 'Dat brengt risico's met zich mee. Duidelijkheid in een heel vroeg stadium betekent afgaan op heel summiere informatie.'

Filmpjes
De Rijksrecherche gaat verder met het onderzoek, dat voornamelijk bestaat uit het horen van getuigen en het bekijken van filmpjes van het incident. De betrokken politiemensen zullen gehoord worden als verdachte.

De opschudding omtrent het lot van Henriquez zorgde dinsdag opnieuw voor een onrustige nacht in Den Haag. Er zijn branden gesticht en opstootjes geweest, maar volgens de politie was het wel 'een totaal ander beeld dan maandagavond'. Toen liep een demonstratie van ongeveer driehonderd man uit op rellen.

Oproep tot kalmte
De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen heeft na de persconferentie opgeroepen tot kalmte. 'Onze rechtsstaat werkt. Vijf agenten zijn verdachten in deze zaak en ze zijn op non-actief gesteld.'

De Haagse politiechef Paul van Musscher sloot zich bij de oproep van de burgemeester aan. 'Geen enkele gebeurtenis, hoe vervelend dan ook, is aanleiding om over te gaan tot bedreiging, plundering of vernieling. Daar is niemand bij gebaat, zeker niet de bewoners en ook niet de ondernemers van de Schilderswijk.'

Veiligheidsminister Ard van der Steur noemde de mededeling van dat het overlijden van Henriquez zeer waarschijnlijk het gevolg was van het politieoptreden bij diens arrestatie 'schokkend nieuws'. Het nadere onderzoek naar het drama moet 'onafhankelijk en zeer zorgvuldig' gebeuren, aldus Van der Steur. Hij wees erop dat agenten wel geweld mogen gebruiken, maar dat dat proportioneel moet zijn. Wat er met Henriquez is gebeurd, is volgens de bewindsman 'niet de bedoeling'.

'Vreselijk voor de vijf politiemannen'
Opvallend genoeg heeft politiebond ACP aangegeven dat hun zorg nu naar de vijf politiemannen gaat. 'Wij reageren inhoudelijk niet zolang het onderzoek nog loopt', aldus de bond tegen het ANP. 'We willen aangeven dat onze eerste zorg nu gaat naar de betrokken collega's.'

Eerder vanmiddag kwam een tweet van Jannine van den Berg, korpsleiding nationale politie, haar op veel kritiek te staan. 'Verschrikkelijk voor nabestaanden. Vreselijk voor de vijf politiemannen. Dit heeft niemand gewild', tweette Van den Berg. Veel Twittergebruikers vinden medelijden met de agenten op dit moment ongepast, en hun situatie niet te vergelijken met het leed van de nabestaanden.

Kritiek op politie
Eerder vandaag uitte mensenrechtenorganisatie Amnesty International kritiek op de Haagse politie naar aanleiding van Henriquez. De organisatie vraagt om onafhankelijk onderzoek naar discriminatie bij de politie. Daarmee lijkt de mensenrechtenorganisatie zich achter verschillende Haagse actiegroepen te scharen, die de politie beschuldigen van racisme.

In een dinsdag verschenen persbericht stelt de organisatie dat het afgekondigde Rijksrecherche-onderzoek naar de toedracht van Henriquez' dood 'onvoldoende' is en vergezeld zou moeten worden door 'een breed evaluatief onderzoek' dat uitdrukkelijk ingaat op de vraag 'in hoeverre negatieve stereotype opvattingen over Antilliaanse mannen een rol hebben gespeeld bij de (risico-)inschatting, de wijze van aanhouding en de behandeling na aanhouding van Henriquez.'

Agenten staan opgesteld voor politiebureau De Heemstraat in de Haagse Schilderswijk, waar maandag honderden betogers samenstroomdenBeeld anp
Beeld anp
Beeld anp

Het begon vreedzaam in de Schilderswijk

Maarten Zeegers was getuige van de rellen en chaos in Schilderswijk en Transvaal afgelopen maandag. Lees hier zijn reportage in de Volkskrant.

Reacties

'Het is van het grootste belang dat duidelijk wordt wat er nu precies is gebeurd, maar vooral hoe het zover heeft kunnen komen en ook of hier sprake is van een incident of dat er structureel iets mis is bij de Haagse politie', aldus GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren. GroenLinks wil dat niet alleen de Rijksrecherche en het Openbaar Ministerie wordt betrokken bij het onderzoek maar ook de Nationale Ombudsman en de Inspectie voor Veiligheid en Justitie.

Wat de PvdA betreft krijgt de Rijksrecherche nu alle ruimte om de onderste steen boven te halen in deze dieptrieste zaak. 'Het laatste woord is aan de rechter', reageerde Tweede Kamerlid Ahmed Marcouch.

Etnisch profileren of niet?
Er gaapt een kloof tussen de perceptie van de autoriteiten en van bewoners van de Haagse Schilderswijk omtrent de vraag of de politie discrimineert. Analyses van Haagse actiegroepen wijzen op wijdverbreide discriminatie en Amnesty International bracht in 2013 een onderzoek uit waarin stond dat er bij de Nederlandse politie sprake is van etnisch profileren.

Die conclusie werd vervolgens betwist door onderzoek van de Nationale Ombudsman, Universiteit Twente en de Universiteit Leiden. Volgens de Universititeit Twente speelt niet zozeer enticiteit een rol bij politiecontact met jongeren, maar buurt en gedrag.

Amnesty blijft achter het eigen onderzoek uit 2013 staan, zo stelt een woordvoerder. De organisatie wil dat ofwel de Nationale Ombudsman ofwel het Ministerie van Veiligheid en Justitie zich nogmaals over de kwestie buigt, en vooral kijkt naar preventie. 'Er moet worden gekeken naar aspecten die het gedrag van agenten kunnen veranderen.'

Beeld anp

Ferguson, Baltimore, Den Haag?

Is Mitch Henriquez slachtoffer van institutioneel racisme? Janny Groen zet in de Volkskrant de verschillende gezichtspunten op een rij.

Bloemen en kaarsen voor Mitch Henriquez in het Zuiderpark in Den Haag.Beeld epa
Een bosje bloemen bij het politiebureau aan de De Heemstraat in de Schilderswijk, waar voor de deur rellen uitbraken na de dood van Mitch Henriquez.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden