Commentaar

Vijandige houding jegens Joden onder moslims is wijdverbreid

Joden in Europa worden bedreigd door een explosief mengsel van jihadisme en 'klassiek' antisemitisme.

Mensen leggen bloemen neer bij de synagoge Krystalgade voor de slachtoffers van de aanslagen in Kopenhagen. Beeld AFP

De aanslagen van dit weekend in Kopenhagen waren, net als die van vorige maand in Parijs, gericht tegen de vrije pers, de Joodse gemeenschap en tegen de politiemensen die media en Joodse instellingen tegen jihadisten moesten beschermen. Ze maken deel uit van een huiveringwekkend patroon van terreur en intimidatie, dat in de eerste plaats gericht is tegen de Joodse gemeenschappen overal in Europa. Tegelijkertijd worden ook de kernwaarden van de Europese beschaving, verdraagzaamheid, vrijheid van expressie en gelijke behandeling, onder vuur genomen.

De oproep van de Israëlische premier Netanyahu aan de Joden van Europa om naar Israël te komen - 'Israël is jullie thuis' - heeft een openliggende zenuw geraakt. Onmiddellijk reageerden autoriteiten in Denemarken, Frankrijk en ook Joodse leiders in Nederland als door een wesp gestoken. De Joden maken immers een onvervreemdbaar onderdeel uit van de samenlevingen en van de cultuur van Europa. Maar intussen is het aantal Franse immigranten naar Israël in twee jaar wel meer dan verdrievoudigd, van minder dan 2.000 in 2012 naar 6.658 in 2014. Dat Joden zich in Europa vanzelfsprekend op hun gemak voelen, valt niet meer vol te houden, alle bezweringen van het tegendeel ten spijt.

Al te gemakkelijk worden de daders van de aanslagen op synagogen, Joodse musea en scholen en op degenen die de profeet Mohammed op de hak nemen weggezet als gestoorde eenlingen. In werkelijkheid zijn ze het topje van de ijsberg. Zo werden vorig jaar in Groot-Brittannië 1.168 antisemitische incidenten geregistreerd, een verdubbeling vergeleken met de 535 in 2013. Het ging daarbij om scheldpartijen, hatemails, bedreigingen via sociale media, maar ook om 81 gevallen van geweldpleging jegens Britse Joden.

Meer over antisemitisme

Hoe ervaren Joden in Nederland de oproep van Netanyahu? Lees het hier.

De gepensioneerde Nederlander Albert Milhado koos voor Israël. Waarom?
Lees zijn verhaal.

Niet in alle gevallen, maar wel in de meeste zijn de daders geradicaliseerde moslims. Zij bedienen zich van een mengeling van klassiek antisemitische complottheorieën en symbolen en aan de islam ontleende waandenkbeelden. Onderzoek heeft aangetoond dat een vijandige houding jegens Joden onder moslims, radicaal én gematigd, wijdverbreid is. Ook leerkrachten op Nederlandse zwarte scholen kunnen daarover meepraten. De strijd tegen de antisemitische golf begint bij het onder ogen zien van deze pijnlijke realiteit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden