Vijanden Zimbabwe praten over coalitie

De Zimbabwaanse president Mugabe en oppositieleider Tsvangirai hebben een akkoord getekend dat een basis moet vormen voor toekomstig overleg.

Van onze correspondent Kees Broere

De gesprekken zullen naar alle waarschijnlijkheid de komende twee weken op een geheime locatie in Zuid-Afrika worden gevoerd. Bemiddeling komt van onder meer de VN en de Afrikaanse Unie.

Dit weekeinde voerde Jean Ping, de commissievoorzitter van de AU, afzonderlijke gesprekken met Mugabe, met Tsvangirai en met Arthur Mutambara, die een factie van de oppositiepartij MDC leidt. Tsvangirai zegt open te staan voor een ‘regering van nationale genezing’, maar zonder Mugabe als president.

Volgens Davie Malungisa, het hoofd van een niet-gouvernementele Zimbabwaanse organisatie, is de MDC de ‘onderhandelingen in gemarteld’. De afgelopen weken zijn zeker honderd MDC-activisten vermoord, duizenden mensen in elkaar geslagen, en is de organisatorische structuur van de oppositie kapotgemaakt.

Stille diplomatie
De MDC is echter ook bereid gesprekken over de politieke toekomst van Zimbabwe aan te gaan nu Thabo Mbeki, de president van Zuid-Afrika, niet langer de enige bemiddelaar is. De ‘stille diplomatie’ van Mbeki zou in het voordeel hebben gewerkt van Mugabe, die als enige deelnemer de verkiezingen van eind juni ‘won’.

Onduidelijk is of Robert Mugabe wil aanblijven als uitvoerend president, een ceremoniële rol wil nemen, of mogelijk zelfs zal terugtreden voor een opvolger van binnen de regeringspartij Zanu-PF. Tsvangirai kan mogelijk premier worden, in een constructie die eerder dit jaar werd bedacht in Kenia.

Als het komt tot een coalitie-akkoord zonder een machtsrol voor Mugabe, dan maakt Zimbabwe kans op vele miljoenen euro’s steun uit het buitenland, zo hebben met name Groot-Brittannië en de Verenigde Staten reeds aangegeven. Die steun is nodig om de totaal ingezakte economie weer op poten te krijgen.

Deze week is in het land, dat officieel een inflatie van 2,2 miljoen procent kent, een nieuw bankbiljet van honderd miljard Zimbabwaanse dollar in omloop gebracht. Het bedrag is nu al onvoldoende om een brood te kopen.

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai hebben maandag een akkoord getekend dat een basis moet vormen voor overleg. (AP) Beeld
De Zimbabwaanse president Robert Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai hebben maandag een akkoord getekend dat een basis moet vormen voor overleg. (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden