Vijanden Taliban sluiten akkoord

Tegenstanders van de streng-islamitische Taliban in Afghanistan hebben elkaar donderdag militaire steun beloofd. Volgens westerse verslaggevers is een akkoord van die strekking ondertekend door de Oezbeekse generaal Abdul Dostum, legerleider Ahmed Massoud van de verdreven regering, en Karim Khalilli, die de sji'itsche factie Hezb-i-Wahadat leidt....

AFP; AP; REUTER

AFP, AP, Reuter

KABUL

Het akkoord is een nieuwe tegenslag voor de Taliban, die de afgelopen dagen in hun opmars zijn gestuit door Massouds troepen, die vanuit de Panshir-vallei de tegenaanval hebben ingezet in de Salang-pas, die Noord- van Zuid-Afghanistan scheidt.

Volgens ooggetuigen hebben Massouds troepen de Taliban, die eind vorige week de aanval op de vallei inzetten, teruggedrongen tot het begin van de pas, vlakbij Jabal-os-Saraj waar de weg loopt van Kabul naar Dostums bolwerk Mazar-i-Sharif. Daarbij zouden veel slachtoffers zijn gevallen.

De drie leiders spraken af de fundamentalistische militie samen te bestrijden als de Taliban hun aanvallen op Massoud niet stopzetten. Het verbond is ondertekend in Khin Jahn, halverwege Mazar-i-Sharif en de Salang-tunnel. Massoud arriveerde vanuit de Panshir-vallei per helikopter en vertrok kort na de bijeenkomst, zonder een verklaring af te leggen. Dostum leek daarentegen erg tevreden met het akkoord.

Dostum beheerst de zes noordelijke provincies. Hij beschikt over de best bewapende strijdkrachten van Afghanistan en over een bescheiden luchtmacht. Massoud en zijn troepen moesten Kabul twee weken geleden ontvluchten toen de hoofdstad in handen van de Taliban viel. Khalilli heeft een gedeelte van de provincie Bamyan in handen, ten westen van Jabol-os-Saraj, dat van drie kanten wordt bedreigd.

In Kabul ontkende de belangrijkste woordvoerder van het nieuwe bewind, Amir Khan Mutaqi, op een persconferentie dat de Taliban verliezen hebben geleden. Mutaqi gaf de internationale media de schuld van 'ongefundeerde berichten over zware verliezen onder de Taliban.' Hij kwalificeerde het verspreiden van dergelijke nieuws als 'een morele misdaad'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden