Vijand niet neerknallen maar beetje mindfucken

De mens schijnt te beschikken over een geheimzinnige geesteskracht. Helaas hebben veel 'gewone' mensen niet door dat die 'psi-kracht' het leven kan veraangenamen....

Robert van Gijssel

Speciaal voor de gewone mensen zijn er de afgelopen weken twee bijzondere computerspellen verschenen, waarmee eens lekker met psi kan worden geoefend.

Het spel Second Sight, van uitgever Codemasters, begint als een klassieke horrorfilm. Een kaalgeschoren en bloedende man ontwaakt zonder geheugen uit een coma, en merkt dat hij aan zijn ziekenhuisbed is vastgeketend. Vreselijk, maar wat kan hij meer doen dan zich hard ergeren aan zijn benarde situatie. Dan ontspruit een blauwe ballon 'denkkracht' aan zijn hoofd, en sn daar springen de ketenen ineens van zijn armen. Telekinese! De eerste psi-kracht is ontdekt.

De hoofdpersoon krijgt gedurende zijn vlucht uit het gruwelhospitaal steeds meer psi-kracht tot zijn beschikking. Met de geavanceerde kracht 'projection' is hij door opperste concentratie in staat binnen te dringen in de psyche van een tegenstander, een bewaker bijvoorbeeld. Door zo'n vijand een beetje te mindfucken, kan die zich keren tegen zijn collega's. Vermakelijk spelmoment verzekerd.

Second Sight lijkt misschien superorigineel, maar net voor de release van het spel lag de titel Psi-Ops, The Mind Conspiracy van uitgever Midway in de winkel. De hoofdpersoon in Psi-Ops weet ook al weinig meer van zijn verleden. Maar bij hem zijn 'nieuwe herinneringen' gelanteerd. Daardoor denkt de figuur dat hij terroristenbestrijder is.

De verwarde commando begint zijn missie met old-school wapens als raketwerpers en shotguns, maar ontwikkelt ook steeds meer psi-kracht. In Psi-Ops is vooral 'aura view' een aardig krachtje. Schakel aura view in, en zie zaken die in de alledaagse werkelijkheid verborgen blijven. Objecten die ineens met elkaar verbonden lijken, of voetstappen van personen, die al tijden geleden zijn gezet.

Second Sight en Psi-Ops bewijzen dat de gamesindustrie nog vol frisse spel-ideezit. Een hoopvol gegeven, na de fantasieloze stortvloed van commerci superheldenfilmspellen als Batman, Spider-man, X-men en Catwoman. De psi-spellen zijn bovendien grafisch prachtig uitgevoerd en hebben een goed uitgewerkt plot. Aanraders dus voor gamers die de gebruikelijke vuurkracht weleens willen inruilen voor spiritueel vermogen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden