'Vieze Maasplas moet gereinigd'

MAASTRICHT De Vereniging Natuurmonumenten eist volledige sanering van de vervuilde Maasplas de Rijkelse Bemden in Midden-Limburg. 'We eisen dat alle troep eruit wordt gehaald en dat er schone grond wordt ingegooid, zoals de afspraak was....

Van onze verslaggever

Natuurmonumenten, eigenaar van de Rijkelse Bemden, heeft een overeenkomst met Rijkswaterstaat om de Maasplas te verondiepen. Tijdens een proefproject voor de beveiliging van de Maas werd ongeveer 200 duizend kuub grond uit de rivier in de plas gestort. Maar daarvan blijkt tachtigduizend kuub zwaar vervuild te zijn.

De affaire leidde tot grote commotie. Het OM stelde een onderzoek in naar de illegale stort. Het constateerde dat de rijksoverheid (en met name de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat als eindverantwoordelijke) milieuwetten had overtreden, maar niet strafrechtelijk vervolgd kon worden. KPMG constateerde bovendien in een onderzoeksrapport dat het bij de ambtelijke projectgroep De Maaswerken een zootje was. Inmiddels is de top daarvan vervangen. Luitzen Bijlsma, tot begin oktober werkzaam bij de Wereldbank, is benoemd tot nieuwe projectdirecteur.

De vraag blijft wat er gaat gebeuren met de vervuilde baggerspecie uit de Maas. Rijkswaterstaat, de provincie Limburg, het Zuiveringschap en de gemeente Beesel hebben daar onderzoek naar gedaan. In een advies aan staatssecretaris Schultz van Haegen bieden zij een aantal varianten aan voor een aanpak van de Rijkelse Bemden. Veel varianten gaan slechts uit van een gedeeltelijke sanering van de vervuilde Maasplas. Want volledige sanering zou te duur te zijn.

Natuurmonumenten voelt de bui al aankomen en ageert tegen elke sanering die niet alle vervuiling aanpakt. 'We beginnen onze bekomst te krijgen van deze zaak. Eerst wordt de overeenkomst moedwillig geschonden door de overheid. Dan moeten ze ons achteraf niet meewarig aankijken en vertellen dat een volledige schoonmaak te duur is.'

Volgens haar woordvoerder wil staatssecretaris Schultz van Haegen eerst overleggen met Natuurmonumenten voordat zij een besluit neemt. Het is bovendien nog maar de vraag of ze nog in deze kabinetsperiode de knoop zal doorhakken. Als de Tweede Kamer het een controversieel punt vindt, wordt een beslissing uitgesteld tot een nieuwe regering is aangetreden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden