Vieze huisarts uit Veghel moet onmiddellijk zijn werk staken

VEGHEL De inspectie voor de gezondheidszorg spreekt van een ‘unieke’ situatie voor Nederland, ‘in tientallen jaren niet meer vertoond’: deze week kreeg huisarts J....

Van onze verslaggever Raoul du Pré

Bonnet heeft zowat alle kwaliteitsregels overtreden die er zijn. Zijn praktijk is vies, zijn assistente ongediplomeerd, zijn medicijnen over de datum en hijzelf niet bereikbaar genoeg bij spoedgevallen. Al met al vormt Bonnet een ‘ernstig gevaar voor zijn patiënten’, aldus het inspectierapport. De dienst zegt zich uit de recente geschiedenis geen eerdere gevallen van huisartsen te kunnen herinneren tegen wie zo snel en onverbiddelijk moest worden opgetreden.

Bonnet, een ervaren huisarts, kwam vorig jaar voor het eerst in beeld toen zijn collega’s met wie hij samenwerkte in de huisartsenpost ’s-Hertogenbosch-Oss-Veghel hem op non-actief zetten wegens onprofessioneel gedrag. De inspectie waarschuwde hem, bracht afgelopen woensdag een verrassingsbezoek aan de praktijk en schrok zich rot.

Vies
De lijst met ‘ernstige tekortkomingen’ is lang. De spreek- en onderzoekskamer zijn door hun inrichting ‘slecht te reinigen’. Ze zijn dan ook te vies. Bonnets instrumenten worden niet afdoende schoongemaakt en gesteriliseerd. Hij heeft geen spullen in huis om zijn handen goed te wassen. Hij doet te weinig om bloedcontact met patiënten te voorkomen. Zijn praktijk heeft geen aparte spoedlijn voor ernstige gevallen, waardoor zij in de wacht komen te staan. Patiënten krijgen bij een spoedmelding geen medisch deskundig persoon aan de lijn. Bonnets assistente is niet gediplomeerd en heeft al tien jaar geen scholing meer gevolgd terwijl zij wel medische handelingen verricht. In Bonnets dokterstas troffen de inspecteurs vrijwel alleen ampullen, inhalators en tabletten aan die al jaren over datum waren.

‘Wij constateren dat u op deze wijze geen verantwoorde zorg kunt verlenen aan patiënten in spoedeisende, ernstige of levensbedreigende situaties’, aldus de inspecteurs in hun dwangbevel dat zij nog diezelfde dag aan Bonnet stuurden. Een woordvoerder benadrukt dat de arts zijn werk pas weer mag hervatten als hij heeft aangetoond dat de boodschap heeft begrepen. ‘Hij moet zorgen dat hij zaken op orde krijgt. Wij blijven tussentijds steeds controleren. Pas als hij aan de eisen voldoet en aantoont dat hij snapt waarom het gaat, mag hij weer patiënten behandelen. De huisarts was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden