Vietnamese president bezoekt Wall Street

Hij mag dan president van een communistisch land zijn, maar Nguyen Minh Triet begaf zich geheel vrijwillig in het hol van de leeuw toen hij deze week Wall Street bezocht....

‘De financiële en aandelenmarkten spelen een steeds belangrijker rol in de Vietnamese economie’, zei president Triet. ‘Zeker met de deelname van een groot aantal binnenlandse en buitenlandse investeerders.’

Nguyen Minh Triet is het eerste Vietnamese staatshoofd dat de VS bezoekt sinds het einde van de oorlog tussen de twee landen, 33 jaar geleden. Gisteren sprak hij met congresleden, vandaag ontmoet hij president Bush in Washington.

Bill Clinton was in 2000 de eerste Amerikaanse president die Vietnam bezocht. George W. Bush deed vorig jaar Hanoi aan.

De economische betrekkingen staan hoog op de agenda. Sinds de verhoudingen zijn genormaliseerd in 1995, zijn de VS een van de belangrijkste handelspartners van Vietnam geworden. De wederzijdse handel bedraagt zo’n negen miljard dollar per jaar.

Dit is zichtbaar in de vele producten in de Amerikaanse winkels waar Made in Vietnam op staat. En dat aantal wordt nog groter, hoopt de Vietnamese delegatie; de Amerikaanse restricties op import uit Vietnam komen zeker ter sprake.

Vietnam is net vier maanden geleden lid geworden van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Het is een blijk van de liberalisering van de Vietnamese economie, een van de snelst groeiende in Azië.

Op het gebied van de mensenrechten valt Vietnam echter onmogelijk liberaal te noemen. Juist de afgelopen maanden is er hard opgetreden tegen politieke dissidenten, terwijl de VS en andere westerse landen hadden gehoopt dat het WTO-lidmaatschap een mate van democratisering en vrijheid met zich mee zou brengen.

Congresleden hebben beloofd de mensenrechten te bespreken met president Triet. ‘Dissidenten het zwijgen opleggen en religieuze vrijheden onderdrukken, zijn niet de weg naar een hechte band’ met de VS, zei het Republikeinse congreslid Ed Royce.

Human Rights Watch (HRW), een mensenrechtengroep in New York, pleitte voor afzegging van het bezoek. ‘Het is een gemiste kans’, zei Sophie Richardson van HRW. ‘Wij hadden liever gezien dat de regering had geëist dat de tientallen gearresteerden vóór dit bezoek zouden worden vrijgelaten.’

Op zijn beurt zal Triet een erfenis van de oorlog aanhangig maken bij Bush: Agent Orange. Met dit vergif werd de jungle ontbladerd, opdat vijandige strijders zich niet konden verschuilen. Miljoenen mensen zijn ziek geworden door Agent Orange; volgens de regering in Hanoi hebben tienduizenden mensen kanker gekregen.

Bush heeft vorige maand drie miljoen dollar beschikbaar gesteld om de effecten van Agent Orange te onderzoeken. Een nieuwe humanitaire groep van Vietnamezen en Amerikanen zoekt naar manieren om de gevolgen van het gif in te perken. De US-Vietnam Dialogue Group on Agent Orange-Dioxin wil, met financiële steun van de Ford-stichting, de resterende voorraden op militaire basis opruimen en centra oprichten voor de behandeling van slachtoffers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden