Vietnamese communisten verstoten kritische generaal

Generaal Tran Do, ooit chef ideologie van de Vietnamese staatscommissie voor cultuur, zou uit de communistische partij zijn gestoten. Generaal Do heeft de laatste maanden herhaaldelijk kritiek geuit op de partij en aangedrongen op politieke hervormingen....

AP; REUTERS; AFP

AP, Reuters, AFP

HANOI

De verstoting van generaal Do is niet officieel bevestigd. Wel gaf de regering vrijdag een verklaring uit dat partijleden die zich niet aan de officiële politieke lijn houden, behoren te worden gestraft. Do had al geklaagd over intimidatie: zijn woning en zijn bezoekers werden in de gaten gehouden en in de staatsmedia werd een lastercampagne tegen hem gevoerd.

In een van zijn brieven aan de partijtop vroeg Do zich af waarom de regering er niet in slaagt de corruptie uit te roeien. Juist de staatsbedrijven zijn volgens hem 'de ergste broeinesten van corruptie' en het zijn vooral regerings- en partijfunctionarissen die samenspannen om zich te verrijken. 'Het gevolg is dat ons land nog altijd arm en achterlijk is, ondanks een aanzienlijke economische groei', aldus generaal Do.

De 75-jarige generaal is een van de bekendste intellectuelen van Vietnam. Vooral bij veteranen uit de oorlog tegen de Verenigde Staten staat hij in aanzien. Veel veteranen delen zijn opvatting dat de door corruptie ondermijnde partij het contact met de bevolking heeft verloren.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden