Vietnam: we moeten soevereiniteit in Zuid-Chinese Zee verdedigen

De premier van Vietnam wil de soevereiniteit van zijn land verdedigen als het op de Zuid-Chinese Zee aankomt. Dit zei Nguyen Xuan Phuc dinsdag. 'We moeten onze onafhankelijkheid, soevereiniteit en territoriale integriteit resoluut en sterk verdedigen en vastbesloten zijn om dit ook te doen in de Zuid-Chinese Zee.'

Redactie
Premier Nguyen Xuan Phuc. Beeld ap
Premier Nguyen Xuan Phuc.Beeld ap

Sinds juli, toen de Filipijnen in het gelijk gesteld werden, staat het conflict over de Zuid-Chinese Zee weer volop in de belangstelling. De maritieme claims van China in het gebied worden door het Hof van Arbitrage in Den Haag niet erkend. Maar China trekt zich voorlopig weinig aan van dit oordeel. De aanleiding van de zaak vormde de Chinese aanspraken op circa 90 procent van de Zuid-Chinese Zee.

Die aanspraken zijn al oud, maar sinds 2010 zet China er steeds meer druk op met de aanleg van kunstmatige eilanden, compleet met landingstrips en militaire radarsystemen. De relatief kleine Filipijnen voelen zich bedreigd, net als andere Aziatische buurlanden (Vietnam, Maleisië). Zij wenden zich voor hun bescherming tot de VS, die zich ter plekke militair steeds actiever tonen.

Te klein om een vuist te maken

Vietnam is waarschijnlijk, net als de andere Zuidoost-Aziatische betrokkenen Maleisië en Brunei, te klein om individueel een vuist te maken. De ASEAN (de unie van Zuidoost-Aziatische landen) waarin zij zijn verenigd blijkt zwak, verdeeld, en zwaar onder de invloed van China.

In 2012 werd een veroordeling van de Chinese agressie door de ASEAN verhinderd door Cambodja, dat een nauwe band heeft met China. Dit jaar liet de ASEAN opnieuw haar zwakte zien: in juni brachten de ASEAN-lidstaten in Beijing een gezamenlijke verklaring uit waarin zorg werd uitgesproken over de escalatie in de Zuid-Chinese Zee. Zelfs die voorzichtige verklaring ging China te ver en werd onder druk van de grote buur haastig weer ingetrokken.

Lees ook

China zal zich niets aantrekken van het oordeel van het arbitragehof, zegt sinoloog Henk Schulte Nordholt. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden