Vietnam voert totale oorlog tegen bloggers

Vietnam is dol op internet. Internet is vooruitgang, en vooruitgang is goed voor het communistische land dat het kapitalisme heeft omarmd. Maar internet is ook vervelend. Vooral de blogs, waarin vrijelijk kritiek wordt geuit op de regering en de communistische partij.

Blogger Nguyen Van Hai op archiefbeeld uit 2008Beeld ANP

Dat zou niet moeten mogen, vindt de regering, en dat mag dus niet. Vietnam voert een waar terreurbewind uit tegen kritische bloggers. Honderden zitten er gevangen. Anderen worden regelmatig opgepakt, geterroriseerd en geïntimideerd. Het in Parijs gevestigde Vietnam Comité voor de Mensenrechten heeft een rapport waarin het lot van bloggers en onlinejournalisten op een rij wordt gezet. Het rapport schetst een land waar vrijheid van meningsuiting alleen op papier bestaat, maar waar in werkelijkheid vergaande censuur heerst.

Internet wordt door de overheid ervaren als een formidabele bedreiging. Vietnam heeft de grootste internet-dichtheid van de regio. Meer dan dertig miljoen mensen, eenderde van de bevolking, gaat regelmatig online, en onder de jongeren in de grote steden is dat zelfs 90 procent. Sinds Yahoo! in 2005 als eerste blog-ruimte beschikbaar stelde, zijn er miljoenen blogs opgekomen. Twee jaar geleden kwamen daar bovendien de burgerjournalisten bij, de zelfbenoemde online journalisten. Die produceren allemaal samen een stroom van nieuws dat niet in de andere, door de staat gecontroleerde media is te vinden. In commentaren en chats groeit een voor Vietnam ongekende protestcultuur. Berichten over corruptie en machtsmisbruik zijn niet meer van het web weg te denken en hebben soms vergaande gevolgen.

In 2006 werd dat allemaal nog enigszins door de staat getolereerd: Vietnam was destijds gastheer van de APEC, en stond op het punt toe te treden tot de Wereld Handelsorganisatie (WHO). Maar sindsdien doet Vietnam er alles aan om internet onder controle te krijgen.

Een speciale 'cyber-politie'-eenheid maakt jacht op verdachte blogs en websites. Duizenden zijn er gesloten. De internetproviders (die allemaal door de staat worden beheerst) filteren ook al te kritische geluiden weg, net zoals dat ook in China gebeurt. Facebook wordt regelmatig geblokkeerd en vooral websites van lokale en internationale organisaties die zich bezighouden met mensenrechten, vrijheid van meningsuiting, religieuze vrijheid en democratisering worden geweerd.

Velen worden gearresteerd. Sommigen verdwijnen, anderen worden openlijk berecht om zo de bloggers te ontmoedigen. In september 2012 werden drie vooraanstaande bloggers, en oprichters van de Club van Vrije Journalisten veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4, 10 en 12 jaar, plus nog wat jaren huisarrest erachteraan.

De veroordeling van de drie leidde tot verontwaardigde protesten uit de hele wereld. Zelfs de Amerikaanse president Obama pleitte voor hun vrijlating. De Vietnamese regering houdt zich echter doof voor alle protesten. Zij ontkent domweg dat mensen vanwege hun mening worden opgesloten. Er zijn geen politieke gevangenen in Vietnam, zegt zij, alleen criminelen, die gevangen zitten 'omdat zij de wet hebben overtreden'.

In januari zijn opnieuw 14 bloggers veroordeeld: samen kregen zij 113 jaar cel en huisarrest. Ook dat proces werd wereldwijd bekritiseerd, vergeefs.

Vrijheid van meningsuiting wordt gegarandeerd in de grondwet, maar dat betekent niets. De Vietnamese strafwet bevat namelijk tal van artikelen op grond waarvan iemand toch kan worden opgepakt om wat hij zegt. Wie blijft bloggen, stelt zich bloot, en wie zich blootstelt, loopt het gevaar te eindigen als 'dissident'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden