Vietnam-veteraan komt terug in Hanoi als ambassadeur VS

Pete Peterson, een voormalige bommenwerperpiloot die in 1966 werd neergehaald boven het toenmalige Noord-Vietnam, is gisteren in Hanoi teruggekeerd als de nieuwe Amerikaanse ambassadeur....

TOINE BERBERS

Van onze correspondent

Toine Berbers

HONGKONG

'Deze historische gebeurtenis is het begin van een nieuw tijdperk van constructieve betrekkingen', zei de 61-jarige Peterson na aankomst in de Vietnamese hoofdstad. Ook Vietnams gezant, Le Van Bang, kwam gisteren op zijn post in Washington aan.

Tot op het laatst hebben de trauma's van de Vietnam-oorlog de hervatting van de diplomatieke betrekkingen parten gespeeld. Juridische haarkloverij en onenigheid in Washington over de juiste persoon zorgden voor vertraging.

Twee jaar geleden werd de weg al vrij gemaakt voor volledige hervatting van de betrekkingen. Toen trok Washington na dertig jaar de handelssancties in. Peterson, die bij de landing in het stroomgebied van de Rode Rivier de bomkraters van destijds kon aanschouwen, wordt als de ideale persoon gezien om het vertrouwen te kweken dat de wonden van de oorlog kan helen. Ruim drie miljoen Vietnamezen en 58 duizend Amerikanen kwamen om in deze oorlog, die uitliep op een nederlaag van het door Washington overeind gehouden Zuid-Vietnam.

Peterson bracht bijna zeven jaar door in de beruchte Hanoi Hilton, een gevangenis waarin hij ook is gemarteld. Na zijn vrijlating heeft hij zich ingezet voor de in Vietnam vermiste Amerikaanse soldaten. Ook heeft hij als lid van het Congres energiek geijverd voor hervatting van de betrekkingen.

Hoewel de ruim 1500 Amerikaanse soldaten die nog steeds in Vietnam worden vermist boven aan zijn prioriteitenlijst staan, zullen de zich snel ontwikkelende handelsbetrekkingen op den duur de boventoon voeren. De Verenigde Staten zijn momenteel in grootte de zesde handelspartner van Vietnam.

Ondanks de toenadering gaapt er nog steeds een diepe kloof van onbegrip. Amerikanen griezelen over Vietnams handelssysteem. Een ingewikkeld vergunningenstelstel en een staatsmonopolie op de invoer staan de opbloei van particuliere handelshuizen in de weg.

Vietnam blijft achterdochtig over de ware Amerikaanse bedoelingen. Het is bang voor de economische macht van de grote multinationale bedrijven en voor de democratische boodschap van de regering-Clinton.

De hervormers hopen de Doi Moi, de voorzichtige Vietnamese liberalisering, nieuw leven in te blazen via een volwaardig lidmaatschap van de internationale handelsgemeenschap. Washington stelt echter voorwaarden voor toetreding tot de wereldhandelsorganisatie (WTO) en verbetering van de handelsstatus (MFN). Het wil dat de hervormingen krachtig worden doorgezet, dat de handel wordt vereenvoudigd en dat buitenlandse investeringen mogelijk worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden