Vies en Eng

Baby's eten bijna alles, kleuters bijna niets. Nog niet zo lang geleden zat mijn dochter als een kleine gourmand in haar kinderstoeltje: in het ene dikke vuistje een in knoflook gebakken reuzengarnaal geklemd, in het andere een toastje met rijpe brie....

Sylvia Witteman

Met weemoed denk ik er aan terug. Het kind is nu drie, haar vuistjes niet meer dik maar knokig. Ze walgt van alles wat ze ooit zo lekker vond. Garnalen zijn 'wormen', de geur van brie doet haar kokhalzen, knoflook is 'scherp' en bij de aanblik van een schuldeloos bosje peterselie gruwt ze: 'Gatver, doe je bláádjes door het eten?'

Ze klaart pas op als ik een feloranje visstick op haar bord leg. Als ik me gelaten de poorten van McDonald's laat binnenslepen, kijkt ze me aan met de stralend liefdevolle blik van een baby aan de borst. Eén kipnugget eet ze, dan zit ze 'vol'.

Soms ben ik de wanhoop nabij, maar eten opdringen mag niet van de opvoedboeken, en dreigen, omkopen of slaan is ook achterhaald.

Een tip: kleuters eten dingen die er leuk uitzien. Rol bosjes beetgare sperziebonen in een plakje spek, zoals truttige restaurants wel doen. Verwarm ze even in de magnetron, tot het spek wat is uitgebakken.

Dit lukt ook vaak met andere groenten: reepjes courgette, kwakjes roergebakken verse spinazie, stronkjes broccoli.

Roer door geklutst ei doperwtjes, maïs, paprika (de verfoeilijke diepvries 'mexico mix') en blokjes gare aardappel. Leg koekvormpjes (hartjes!) in een koekenpan en bak van het mengsel daarin kleine omeletjes.

Meng dezelfde mexico mix, of geraspte rauwe wortel met gulle hand door gehakt, maak hamburgers, vermom ze met ketchup en doe ze tussen een volkorenbolletje.

Tip 2: maak suspecte ingrediënten onherkenbaar. Kook veel groenten in bouillon, zet de staafmixer erop en pureer de hele handel met een kwakje crème fraîche of scheut slagroom tot dikke soep. Of: kook veel wortel en selderij mee in tomatensaus voor pasta, en pureer ook dit.

Tip 3: kinderen eten vrijwel alles dat gepaneerd is, of gefrituurd in een beslagje. Probeer dit eens met gamba's, stukjes vis, aubergine of champignons: vertel na afloop wat erin zat.

Tip 4: maak dikke kaassaus, van boter, bloem, melk en pittige geraspte kaas. Bedek hiermee alles dat Vies of Eng is. Laat in de oven gratineren.

Tip 5: soms eten kinderen opeens iets dat je totaal niet verwacht had. Lever, bijvoorbeeld, of spruitjes. Laat in zo'n geval beslist geen verbazing of vreugd blijken, want dan spugen ze het meteen weer uit. Spoedig meer kindertips.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden