Vierpuntige penisring

Wat hebben muizenvallen te maken met Karl Scheele, uitvinder van het koperarseniet waaraan sinds de 18de eeuw behang zijn smaragdgroene kleur te danken had? Dat zij een rol spelen in een Engels huis op het platteland, en voorkomen in Een huis vol van bestsellerhistoricus Bill Bryson.

Clara Strijbosch

Bryson laat in dit vuistdikke werk de 'kleine geschiedenis van het dagelijks leven' de revue passeren aan de hand van de pastorie die hij bewoont in het Britse Norfolk. Op een wandeling door de hal, de eetkamer, de salon en andere vertrekken beschrijft hij het verleden van de voorwerpen die zorgen voor 'huiselijk comfort': de telefoon, het peper-en-zoutstel, de sofa en andere dingen die in een Engels huis het leven veraangenamen.


Het is een goed idee om voorwerpen als uitgangspunt te kiezen voor de beschrijving van de moderne levensstijl. Een huis vol had heel mooi kunnen worden als Bill Bryson zich niet had laten verleiden tot het betreden van alle mogelijke zijpaden. Om duidelijk te maken hoe rijkgeschakeerd het verleden is van het zoutvaatje, bespreekt hij niet alleen de ontdekkingsreizen van Columbus en Vasco da Gama, maar ook het nut van vitaminen en de verkieslijkheid van citroensap boven het sap van de limoen. Wanneer je eindelijk in de slaapkamer bent aangekomen, is het laatste wat je wilt horen een uiteenzetting over de vierpuntige penisring. Die blijft je niet bespaard, evenmin als de symptomen van syfilis. En op dat moment is Bill Bryson al, smakelijk vertellend, onderweg naar de zolder, waar niemand minder dan Darwin met zijn volledige theorieën over natuurlijke selectie de vermoeide lezer opwacht.


In kleine porties genoten is Een huis vol vermakelijk en leerzaam, maar als geschiedenis van modern comfort is het van alles te veel.


Clara Strijbosch


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden