Vierde zetel GroenLinks door lijstverbinding met SP, PvdA

GroenLinks heeft profiteerd van de lijstverbinding die het is bij de verkiezingen is aangegaan met de SP en de PvdA. De partij dankt er de vierde zetel aan. Dat maakte de Kiesraad vandaag bekend.

PvdA-lijsttrekker Diederik Samsom Beeld epa
PvdA-lijsttrekker Diederik SamsomBeeld epa

Waren er geen lijstverbindingen geweest, dan hadden de PvdA en de Partij voor de Dieren een extra zetel behaald. De andere extra zetel ging nu naar de ChristenUnie, die een lijstverbinding met de SGP kende.

Van de 150 beschikbare zetels konden er meteen 144 verdeeld worden over de partijen. De restzetels zijn door onder meer de lijstverbindingen terechtgekomen bij VVD (+2), SP (+1), CDA (+1), ChristenUnie (+1) en GroenLinks (+1).

De verkiezingsuitslag is nu definitief. Er zijn geen afwijkingen in vergelijking met de prognose van de uitslag zoals die vorige week al naar buiten kwam.

De VVD is de grootste partij met 41 zetels, voor de PvdA met 38. PVV en SP hebben beide 15 zetels, het CDA heeft er 13. D66 komt uit op 12 zetels, de ChristenUnie op 5, GroenLinks op 4, de SGP op 3, de Partij voor de Dieren op 2 en nieuwkomer 50Plus ook op 2.

Voorzitter Henk Kummeling van de Kiesraad zei tijdens een openbare zitting dat er geen redenen zijn om te zijn te twijfelen over de uitslag. De verkiezingen zijn volgens hem zonder noemenswaardige problemen verlopen.

Omtzigt
De gekozen Tweede Kamerleden worden donderdag geïnstalleerd. Onder hen is één Kamerlid die met voorkeursstemmen alsnog in de Kamer komt. Dat is Pieter Omtzigt van het CDA.

Vorige week claimde Omtzigt al een zetel omdat uit eigen tellingen bleek dat hij aanspraak mocht maken op een zetel. Omtzigt was door de kandidatencommissie van het CDA na 9 jaar Kamerlidmaatschap niet opnieuw op de kandidatenlijst gezet. Na kritiek vanuit verschillende afdelingen kwam hij toch op de lijst, maar op een onverkiesbare 39e plek. Hij begon daarna met succes een voorkeurscampagne.

In totaal waren er 28 kandidaten die genoeg stemmen haalden om op eigen kracht in de Tweede Kamer te komen. Maar op Omtzigt na waren deze allemaal ook zonder voorkeurstemmen in de Kamer gekomen omdat ze hoog genoeg op de lijst stonden.

Lijsttrekker Dirk Poot van de Piratenpartij haalde ook genoeg voorkeurstemmen binnen, maar hij komt toch niet in de Kamer omdat zijn partij niet voldoende stemmen trok om een Kamerzetel te bemachtigen.

De nieuwe Tweede Kamer wordt iets minder vrouwelijk dan de vorige. Bij de verkiezingen van vorige week sleepten 58 vrouwen een Kamerzetel in de wacht, een percentage van 39 procent. De afgelopen twee jaar bedroeg het aantal vrouwelijke Kamerleden 41 procent.

De opkomst bij de Tweede Kamerverkiezingen was vorige week 74,6 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden