Vierde PVV-zetel in Brussel vacant nu Wilders ook wil

De vierde zetel van de PVV in het Europees parlement blijft voorlopig leeg. 'Een kandidaat beraadt zich nog', meldt de commissie Geloofsbrieven, die de geschiktheid van de Nederlandse europarlementariërs onderzocht. Die ene kandidaat is lijstduwer Geert Wilders, die met voorkeurstemmen werd gekozen.

PVV-leider Geert Wilders.Beeld anp

Wilders kan naar Europa, maar moet dan zijn Kamerzetel opgeven. Mocht hij besluiten niet naar Europa te gaan, dan is islamoloog Hans Jansen de eerst aangewezene. Die wil dan nog wel eerst erover nadenken of hij de stap naar Brussel en Straatsburg ook daadwerkelijk zet.

Sinds 2002 is het verboden het lidmaatschap van de Tweede Kamer en het Europees Parlement te combineren. Wilders zegt met een kort geding zo'n dubbelmandaat te willen afdwingen. Vandaag maakte hij bekend dat hij gaat proberen de Europese rechter te overtuigen van zijn gelijk. Zo lang de onduidelijkheid bestaat, blijft de PVV-zetel vacant. De partij heeft dan ook een stem minder bij stemmingen in het europarlement. Een woordvoerder van de PVV kon woensdag niet zeggen wat er gaat gebeuren.

Hans Jansen, die nummer vier stond op de PVV-lijst, laat de beslissing helemaal aan Wilders. 'Er speelt zo veel tegelijk. Als Wilders denkt dat het beter is dat hij naar Brussel gaat, dan vertrouw ik daarop. Hij kan overzien wat nodig is.'

Jansen verzekert dat het hem zelf weinig uitmaakt. 'Ik ben met andere dingen bezig; ik krijg pensioen, heb AOW, ontvang royalty's en schrijf aan een boek. Ik vond het leuk een keer op mezelf te kunnen stemmen, maar mijn geluk hangt niet van die zetel af.' Wat hij doet als de zetel alsnog aan hem toevalt, laat hij in het midden: 'Dan wil ik er eerst een kwartier over nadenken. Ik heb me in principe bereid verklaard naar Brussel te gaan. Maar misschien werk ik dan net aan een belangrijk hoofdstuk. Ga ik niet, dan is dat geen verlies voor volk en vaderland.'

De andere 25 nieuwe Nederlandse europarlementariërs zijn intussen al aan de slag. De nieuwe termijn van het europarlement begint officieel 1 juli in Straatsburg. Wilders hoopt in Brussel een eurosceptische fractie te kunnen vormen met andere partijen zoals het Front National en de Zweedse Democraten. Dat blijkt echter nog niet gemakkelijk. De eurosceptische partijen zijn onderling verdeeld. Het Britse UKIP wil bijvoorbeeld niet samenwerken met de PVV. Ten minste zeven partijen zijn nodig om een fractie te mogen vormen, Wilders komt nog twee geestverwante partijen tekort.

Arabist Hans Jansen stond als vierde op de PVV-kandidatenlijst voor Europa. PVV-leider Wilders, die als lijstduwer meedeed maar genoeg voorkeurstemmen kreeg voor een zetel, wil alsnog een dubbelmandaat: het Kamerlidmaatschap en een zetel in Brussel.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden