Vierde partner in vleesfusie haakt al af

De grootste vleesfusie uit de Nederlandse geschiedenis is, voordat hij is beklonken, al een beetje kleiner geworden. Eén van de vier partijen die bij de gesprekken betrokken was, Hendrix, heeft afgehaakt....

Van onze verslaggever

VEGHEL

Volgens bestuursvoorzitter Braks van de Brabantse coöperatie Cehave-Encebe is Hendrix weliswaar buiten de deur, maar 'die deur staat wagenwijd open'. 'We zullen nu eerst met zijn drieën de fusie proberen af te ronden, en daarna staan we open voor gesprekken met anderen.'

Met het samengaan van de drie ondernemingen ontstaat een bedrijf dat wekelijks ruim 110 duizend varkens slacht en verwerkt. Het is daarmee de grootste combinatie in Nederland. De jaarlijkse omzet, die bij de fusie op 2,8 miljard gulden uitkomt, zal door sanering worden teruggebracht tot 2 miljard. Encebe-directeur B. Constandse gaat ervan uit dat de Holland Meat group winstgevend is.

Eerder deze week kondigde Coveco aan dat het de slachterij in Almelo en de uitsnijderij in Gieten sluit.

Volgens Braks is het fusie-proces in de branche in een stroomversnelling gekomen door de onverwacht succesvolle sanering. De laatste maanden hebben al vijf bedrijven hun sluiting aangekondigd, waaronder die van Coveco. Daardoor is de moordende concurrentie op de vleesmarkt aan het verminderen.

Volgens Constandse ligt het voor de hand dat er na de fusie nog meer werkgelegenheid verdwijnt. Het afgelopen jaar werd het personeelsbestand in zijn bedrijf al teruggebracht van 1570 naar 940, onder meer ten gevolge van het afstoten van een aantal bedrijfsonderdelen. Hij wilde dinsdag niet zeggen hoeveel arbeidsplaatsen alsnog op de tocht staan.

De drie bij de fusie betrokken bedrijven slachten nu nog jaarlijks 6,7 miljoen varkens. Dat aantal wordt na de fusie met 1 miljoen teruggebracht. Het nieuwe bedrijf is van plan niet alleen varkens te betrekken van de bij de coöperaties aangesloten boeren. Ook andere leveranciers zijn welkom, aldus Constandse.

Encebe-Cehave presenteerde gisteren in Veghel ook zijn jaarverslag. Het concern heeft een forse financiële herstructurering doorgemaakt, met name om de miljoeneverliezen bij Encebe op te vangen. Het vermogen was gedaald tot 110 miljoen negatief, en staat nu weer op 14 miljoen positief.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden