Vierdaagse Nijmegen afgelast na doden door hitte

De Vierdaagse in Nijmegen is dinsdagavond afgelast nadat eerder op de dag twee deelnemers aan het wandelevenement zijn overleden...

ANP

Dertig mensen moesten dinsdag in het ziekenhuis worden opgenomen, vijf van hen moesten worden gereanimeerd. Van deze vijf zijn er twee overleden Eén van hen bezweek vlak voor de finish. Een derde geranimeerde deelnemer verkeert in kritieke toestand. Bij de hulpdiensten kwamen in totaal 250 tot driehonderd meldingen binnen dat mensen onwel waren geworden.

Veel wandelaars en toeschouwers vielen dinsdagmiddag flauw door de hitte. Deelnemers klaagden over misselijkheid. Zij kregen het advies te stoppen. Een verpleegkundige op een motor reed heen en weer om bij problemen te beoordelen hoe erg ze waren en eventueel hulp in te roepen. In Lent konden wandelaars afkoelen onder een sproeinevel van de brandweer.

Tussen twee en vijf uur behandelde het verzorgingsentrum van het Rode Kruis -naast wandelaars met blaren- 176 mensen, aldus coördinator Suzan Dirkx. De meesten hadden last van flauwtes, uitdroging of oververhitting. In plaats van de normale tien stretchers voor de medische dienst waren het er nu dertig. Volgens Dirkx was het extreem druk.

De organisatie heeft besloten tot de afgelasting na overleg met de gemeente Nijmegen, geneeskundige hulpverlening bij ongevallen, de politie en de brandweer.

Het is eenmaal eerder voorgekomen dat er doden zijn gevallen bij de wandeltocht. Dat gebeurde in de editie van 1972, die tot nu bekend stond als de warmste Vierdaagse ooit. Het werd toen overigens iets minder warm dan dit jaar met een hoogste temperatuur van net geen 32 graden. De tocht is toen niet afgelast omdat de omstandigheden minder extreem waren.

Het is wel vaker voorgekomen dat afstanden zijn ingekort. Ook zijn eerder starttijden aanzienlijk vervroegd. Afgelastingen wegens het weer zijn nooit eerder voorgekomen.

De Vierdaagsefeesten, meldde de organisatie dinsdag, gaan wel door maar krijgen een terughoudend karakter. De doden worden vanaf woensdag elke dag om 20.00 uur herdacht op de grote podia door 1 minuut stilte.

Ambulancepersoneel overlegt dinsdag tijdens de Vierdaagse in Nijmegen bij een militair die aan medische meetapparatuur ligt. Het wandelevenement is afgelast na de dood van twee mensen op de eerste dag. (ANP) Beeld ANP
Ambulancepersoneel overlegt dinsdag tijdens de Vierdaagse in Nijmegen bij een militair die aan medische meetapparatuur ligt. Het wandelevenement is afgelast na de dood van twee mensen op de eerste dag. (ANP)Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden