Vierdaagse: militair heeft geen griep

Bij de Britse militair die aan de Vierdaagse in Nijmegen deelnam en griepverschijnselen heeft, is geen Mexicaanse griep vastgesteld.

ANP

Dat meldde de gemeente Nijmegen woensdag na onderzoek door de GGD.

De Britse soldaat die meeliep in de Vierdaagse, meldde zich dinsdag met griepverschijnselen bij het gezondheidscentrum op het tijdelijk militair kamp Heumensoord bij Nijmegen. De militair werd op basis van een eerder opgesteld protocol afgezonderd en verzorgd door medisch personeel van defensie. De man werd niet opgenomen in het ziekenhuis.

Laboratoriumonderzoek
De GGD verrichtte woensdag laboratoriumonderzoek, dat een negatief resultaat opleverde. ‘Daar zijn we allemaal erg blij mee’, aldus een woordvoerder van de marsleiding woensdag. De eerder opgezette voorzorgsmaatregelen rond de griep blijven van kracht. Wandelaars doen er goed aan vaak hun handen te wassen.

Aan de Vierdaagse doen negenhonderd Britse militairen mee. Zij zijn samen met 4.100 andere militairen uit binnen- en buitenland ondergebracht op Heumensoord.

Desinfecterende gel
Op de eerste twee dagen van de Vierdaagse ging de verkoop van desinfecterende gels bij de speciale Vierdaagsedrogist snel. De gel, die nagenoeg alle bacteriën zou doden, is een vervanging voor het handen wassen met water en zeep. ‘De verkoop ligt aanmerkelijk hoger dan vorig jaar’, aldus een verkoopster van de drogist woensdag. Mondkapjes zitten niet in het assortiment. ‘Die verkopen we bewust niet, om geen onrust te veroorzaken.’

Ook bij de wasbassins bij de toiletten zijn veel mensen in de weer met zeep en water. ‘Niemand spoelt alleen zjin handen af met water, iedere wandelaar gebruikt flink wat zeep’, aldus de mannelijke ‘toiletjuffrouw’.

Een vierdaagse wandelaar heeft voor de zekerheid een mondkapje opgedaan. (Marcel van den Bergh/ de Volkskrant) Beeld
Een vierdaagse wandelaar heeft voor de zekerheid een mondkapje opgedaan. (Marcel van den Bergh/ de Volkskrant)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden