Vier vrouwen beweren dat Donald Trump hen aanrandde

Vier vrouwen zijn deze week naar voren gestapt met verhalen over ongewenste intimiteiten door Donald Trump, in de afgelopen decennia. De verkiezingen lijken nu te worden beslist door de wellust van een zakenman die dacht dat hij alles kon maken.

Donald Trump woensdag op campagne in Florida. Beeld Reuters
Donald Trump woensdag op campagne in Florida.Beeld Reuters

Er zijn tot dusver (donderdag negen uur 's avonds, Nederlandse tijd) vier verhalen over Trump opgedoken waarin hij ongevraagd en ongewenst vrouwen begon te kussen of te betasten. Eén vrouw (toen 34) zat begin jaren tachtig in een vliegtuig naast hem, toen hij zijn armleuning optilde en 'als een octopus' naar haar borsten en onder haar rok begon te graaien.

Eén vrouw (toen 22) stond elf jaar geleden voor de lift te wachten in de Trump Tower, toen hij haar na de kennismaking op de mond begon te zoenen. Eén vrouw (toen 23) was in 2003 bij een concert in Mar-A-Lago, het landhuis van Trump, toen hij haar ineens bij de billen greep.

En één vrouw, een glamourjournaliste (toen begin 20), werd tijdens een rondleiding in dat landhuis tegen een muur gedrukt en kreeg Trumps tong naar binnen terwijl Trumps hoogzwangere vrouw Melania zich aan het verkleden was voor de fotosessie.

Lees ook:

Trump was een notoire seksist, stelden cast en crew van The Apprentice onlangs. 'Jij zou haar neuken, toch? Ik zou haar neuken. Kom op, dat wil je toch'

Geen aanklacht

De verhalen zijn niet met zekerheid te controleren. Geen van de vrouwen diende destijds een aanklacht in. Wel vertelden ze hun verhaal direct al aan hun partner, een familielid of een collega, zeggen ze. De media die de getuigenissen donderdag publiceerden (The New York Times, de Palm Beach Post, en People Magazine) zien die bronnen als bevestiging van de geloofwaardigheid van de vrouwen.

Trump reageerde furieus. Hij dreigde een rechtszaak aan te spannen tegen The New York Times. In een brief beschuldigt zijn advocaat de krant van laster. Ook zou uit de timing van het artikel blijken dat het 'politiek gemotiveerd' is.

Trump vroeg er in zekere zin zelf om, in het presidentiële debat zondag, toen hij tegenover debatleider Anderson Cooper ontkende dat hij had gedaan wat hij had gezegd, op een opname uit 2005.

Cooper: 'U heeft opgeschept over aanranding. Begrijpt u dat?

Trump: 'Het is kleedkamertaal, het is een van die dingen. Maar ik ga Islamitische Staat helemaal kapotmaken.'

Cooper: 'Dus...'

Trump: 'Er zijn belangrijker dingen.'

Cooper: 'Maar voor de duidelijkheid: wat u zei, dat u vrouwen kust en betast zonder hun toestemming, heeft u dus niet gedaan?'

Trump: 'Niemand heeft meer respect voor vrouwen dan ik.'

Cooper: 'Dus, voor de duidelijkheid: u zegt dat u dat niet heeft gedaan?'

Trump: 'Ik heb dingen gezegd, om eerlijk te zijn, je hebt gehoord wat ik heb gezegd. Ik schaam me ervoor. Meer ik heb enorm respect voor vrouwen.'

Cooper: 'Heeft u die dingen ooit gedaan?'

Trump: 'En vrouwen hebben respect voor mij. Nee, ik heb ze niet gedaan. En ik zal je vertellen: ik ga het land weer veilig maken.'

Bill Clinton

Trump zelf haalde als reactie op de ophef over zijn seksuele intimidatie drie vrouwen naar het debat die Bill Clinton hebben beschuldigd van ongewenste intimiteiten. Die incidenten zijn nooit bewezen. De zaak tegen Paula Jones werd geschikt en de andere beschuldigingen waren niet genoeg reden voor rechtszaken. Trump hoopt met de opgefriste beschuldigingen, die altijd zijn blijven circuleren in kringen van rechtse herkauwers, ook de generatie die de jaren negentig niet bewust heeft meegemaakt op te zetten tegen de Clintons. Zo lijkt hij zo veel mogelijk kiezers te willen ontmoedigen om überhaupt te gaan stemmen: we zijn allebei even erg, is de boodschap. Groot verschil is dat niet Bill, maar Hillary de presidentskandidaat is.

Het betekent dat de verkiezingen zijn beland op het klassieke Amerikaanse nulniveau: dat van de seksuele moraal. Trump kondigde aan van Clinton 'een Bill Cosby' te zullen maken, de acteur tegen wie een rechtszaak is aangespannen wegens verkrachtingen.

Opmerkelijk is dat geen van de vrouwen die Trump beschuldigen van ongewenste intimiteiten aanklachten hebben ingediend. Jessica Leeds, die in het vliegtuig werd betast, zegt dat vrouwen dergelijk gedrag 'jarenlang hebben geaccepteerd', omdat dat normaal was in de zakenwereld. 'We kregen te horen dat het onze fout was.' In zekere zin is daarmee de seksuele moraal van een hele generatie (machtige) Amerikaanse mannen het onderwerp van de verkiezingen geworden.

Smerig einde

Donald Trump waarschuwt Clinton dat hij de seksaffaires rond haar man zal blijven oprakelen als nog meer uitlatingen en video's van hem uitlekken met vrouwonvriendelijke uitspraken. 'Er zijn nog zoveel meer kwesties, mensen', dreigde Trump richting Clinton. Lees in dit artikel van Volkskrant-verslaggever Stieven Ramdharie hoe het tweetal zich opmaakt voor een ongekend gemeen en smerig einde van de presidentscampagne.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden