VIER VRAGEN

Vier vragen over Hongarijes bizarre internettax

De internetgebruikers in Hongarije zijn laaiend. Zo'n 100 duizend Hongaren gingen gisteren de straat op om te protesteren tegen de omstreden belasting van de regering-Orban. De internettax, uniek in Europa, roept veel vragen op.

Stieven Ramdharie
Duizenden Hongaren demonstreren op de Elisabeth-brug in Boedapest tegen de omstreden internetbelasting. Beeld ap
Duizenden Hongaren demonstreren op de Elisabeth-brug in Boedapest tegen de omstreden internetbelasting.Beeld ap

Waarom wil Boedapest de belasting invoeren?
Volgens de centrum-rechtse regering van premier Viktor Orban is de internettax hard nodig om de economische positie van de overheid te verbeteren. De belasting maakt deel uit van een serie speciale belastingen voor het bankwezen, de handel, energiesector en de telecommunicatie-sector bedoeld om het begrotingstekort terug te dringen.

Maar sinds de maatregel vorige week bekend werd, heeft Boedapest het plan ook met andere verklaringen proberen goed te praten. Zo zouden de inkomsten deels ten goede komen aan het verbeteren van de toegang tot internet op het platteland. Ook was het een middel om de grote winsten van de telecommunicatie-bedrijven af te romen.

En tenslotte zou de belasting simpel een aanvulling zijn op de al bestaande tax op telefoongesprekken omdat steeds meer wordt gebeld via internet. 'Orban heeft tijdens de verkiezingen in april beloofd de salarissen van militairen en ambtenaren te verhogen', zegt Huub Bellemakers (35) die de Hongaarse politiek goed volgt. 'Die belofte kost geld. Orban, zelf geen techneut, zegt nu: 'Betaal het maar via een belasting op internet. Het is een ongelooflijk belachelijke en domme belasting. Zo creëer je geen gunstig online-klimaat en economische groei.'

De Hongaarse premier Viktor Orban. Beeld epa
De Hongaarse premier Viktor Orban.Beeld epa

Hoeveel moeten de Hongaarse internetgebruikers betalen?
Eerst wilde Boedapest het dataverkeer belasten met 150 forint per gigabyte, zo'n 40 eurocent. Maar na berekeningen dat dit zou neerkomen op de totale inkomsten van de gehele internetsector en de eerste protesten eind vorige week, kwam Orban's Fidesz-partij met een nieuw wetsvoorstel.

Hierin bedraagt de tax die internetproviders wordt opgelegd maximaal 700 forint maandelijks voor particulieren, zo'n 2,27 euro. Voor bedrijven bedraagt de belasting 5.000 forints. De Hongaren vrezen nu dat de tax zal worden doorberekend aan de klanten. Onzin, roept Orban.

Is het massale protest van de afgelopen dagen bijzonder?
In zekere zin wel. Orban's Fidesz-partij won bij de verkiezingen eerder dit jaar een tweederde meerderheid in het parlement. Dat was voor de tweede achtereenvolgende keer. Orban, die door zijn critici ervan wordt beticht een anti-democratische agenda op na te houden, is ook aan zijn derde ambtstermijn begonnen. Veel Hongaren staan dus achter hem.

Een flink deel van de demonstranten bestaat echter uit jongeren, niet bepaald de achterban van Orban. De massale demonstratie dinsdagnacht was ook georganiseerd via de sociale media. 'Vooral bij studenten komt deze belasting hard aan', zegt Bellemakers. 'Het ideale bedrag voor de internettax is niet 700 of 5.000 forint maar precies nul!', riep internet-ondernemer Zsolt Varady tegen de demonstranten.

undefined

Is het handig dat de EU zich zo fel keert tegen het plan?
De digitale tsaar van de EU, eurocommissaris Neelie Kroes, hekelt het belastingplan volop. Op Twitter roept ze op de protesterende Hongaren te steunen. Brussel is met name bang dat het voorstel navolging vindt in andere Oost-Europese landen. 'Hongarije scoort, als het gaat om digitale indicatoren, lager dan het EU-gemiddelde', hield de woordvoerder van Kroes de media gisteren voor. 'Terwijl het digitale deel van de economie Europa nu voornamelijk uit de recessie houdt. Dus het is een slecht idee om deze sector belastingen op te leggen.'

Bellemakers: 'In zekere zin is het niet zo handig dat Kroes zich zo fel uitlaat over dit plan. De anti-Europastemming in de partij van Orban is groot. Je kan dan gauw de reactie krijgen: als het zonodig van Europa moet, dan doen wij het juist niet!.' Aan de andere kant: Kroes is bijna weg.'

Duizenden demonstranten gingen afgelopen weekend de straat op om te protesteren tegen de nieuwe internettax. Beeld epa
Duizenden demonstranten gingen afgelopen weekend de straat op om te protesteren tegen de nieuwe internettax.Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden