Satire

Vier redenen waardoor oorzaken verward worden met redenen

Redenen en oorzaken worden vaak door elkaar gehaald. De Speld zet de belangrijkste oorzaken en redenen hiervoor op een rij. En wel vanwege hierom.

1. Omdat de mens geprogrammeerd is om te denken in oorzaak en gevolg.

Oorzaken bestaan miljarden jaren langer dan redenen. Sinds de oerknal zijn oorzaken en gevolgen overzichtelijk gerangschikt in een handig tijdruimtecontinuüm. Dit was dan ook een van de belangrijkste argumenten voor de oerknal. Redenen zijn veel recenter omdat je voor het gebruik van een reden in leven moet zijn en het leven ontstond pas 3,7 miljard jaar geleden. Het is dus begrijpelijk dat niet iedereen al gewend is aan het recent ingevoerde verschil tussen oorzaken en redenen.

2. Het is een kwestie van reden en gevolg.

Sommige mensen zijn niet voor oorzaak vatbaar, met alle gevolgen van dien. Dat is dan ook precies de oorzaak dat die mensen in discussies zinnen uitkramen als: 'Daarom is geen oorzaak.'

3. Omdat aan de meeste oorzaken een reden voorafgaat.

Stel: Eduard pakt de vriendin van Frits af. Eduard kan Els eenvoudig versieren doordat hij knapper is dan Frits, wat voor Els een reden is Frits te verlaten. Frits wordt kwaad en gooit Eduard in een ravijn. Eduard valt naar beneden door de zwaartekracht en sterft. Els moet huilen doordat ze verdrietig is. Els is verdrietig omdat Eduard dood is door de zwaartekracht. Conclusie: Els is verdrietig doordat Eduard knapper is dan Frits.

4. Omdat mensen drogoorzaken aanvoeren zonder reden.

Een boom in Tsjechië waait om door de orkaan Sally. De orkaan Sally vond echter plaats in de Amerikaanse staat Oklahoma. De Tsjechische boom heeft dus een drogoorzaak aangevoerd om om te waaien.

Door dit alles is er oorzaak te meer nog eens goed naar de redenen te kijken!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden