Vier politiemensen afgeslacht in cel

Vier politieagenten zijn zondag op gewelddadige wijze om het leven gebracht in de strengst beveiligde gevangenis van Guatemala. De vier zaten vast op verdenking van de even gewelddadige moord op drie parlementsleden uit het buurland El Salvador....

Van onze correspondent Cees Zoon

Zondagmiddag tijdens het bezoekuur voor familieleden drong een zwaar bewapend commando de gevangenis van El Boquerón binnen. De overvallers sneden de agenten de keel door en doorzeefden de lichamen met kogels. Daarna hadden zij alle tijd de gevangenis te verlaten en in het niets te verdwijnen. De kwestie die heel Midden-Amerika in de greep houdt, bevestigt nog eens de reputatie van Guatemala als een van gewelddadigste landen van Latijns Amerika.

Begin vorige week werden de lichamen gevonden van drie Salvadoraanse leden van het Midden-Amerikaanse parlement (PARLACEN), dat zijn zetel heeft in Guatemala-Stad. De verkoolde en met kogels doorzeefde lichamen werden aangetroffen in een uitgebrande auto op een landweg in het centrum van het land.

De drie dode parlementariërs behoorden tot de Salvadoraanse regeringspartij Republikeinse Nationalistische Alliantie (ARENA). Een van hen was Eduardo D'Aubuisson, de 31-jarige zoon van Roberto D'Aubuisson, die in de beginjaren van de burgeroorlog in El Salvador in de jaren tachtig beschouwd werd als de leider van de doodseskaders in El Salvador. Het vermoeden dat politieke motieven een rol speelden bij de executie van de parlementariërs werd gevoed door het feit dat deze plaatsvond exact op de vijftiende verjaardag van de dood van Roberto D'Aubuisson.

Een paar dagen later werden echter verrassenderwijs vier politieagenten van een elite-eenheid tegen de georganiseerde misdaad aangehouden als mogelijke daders. President Berger van Guatemala verklaarde dat de executie van de parlementariërs het gevolg van ‘een vergissing’ was geweest: de agenten hadden hun slachtoffers aangezien voor drugshandelaren en om hun vergissing te verbergen hadden ze ze vermoord en hun auto in brand gestoken.

Een onwaarschijnlijk verhaal, maar niet volgens Erwin Sperense, de directeur van de Civiele Politie waartoe de vier verdachten behoorden. Het corps van de Civiele Politie is opgericht na de Vredesakkoorden tussen de regering van Guatemala en de guerrilla in 1996. Sperense verklaarde na de arrestatie dat ‘meer dan 2000 agenten banden hebben met ontvoerders, drugshandelaren en andere criminelen’. De Guatemalteekse minister van Binnenlandse Zaken Vielmann voegde er aan toe dat de regering sinds 2004 meer dan 250 agenten voor de rechter heeft gebracht.

Hoe het mogelijk was dat de agenten vervolgens werden vermoord in de gevangenis kon de regering niet verklaren. In eerste instantie bracht zij de versie naar buiten dat de executies het werk waren van leden van de extreem-gewelddadige jeugdbende Mara Salvatrucha, die vrijwel alle cellen in de gevangenis van El Boquerón bezetten. De overheid rectificeerde toen getuigen vertelden dat een groep gemaskerde en gewapende mannen verantwoordelijk waren voor de moordpartij. Overigens gijzelden de jeugdbende direct na de executie enkele personeelsleden om te verhinderen dat een grote politiemacht het cellencomplex zou bezetten.

Of er politieke kanten aan de zaak zitten blijft vooralsnog onduidelijk. Mogelijk hadden de Salvadoraanse parlementsleden banden met de machtige drugsmaffia’s in Midden-Amerika. Een vierde lid van het PARLACEN, eveneens van de ARENA-partij, zit in een gevangenis in San Salvador wegens drugshandel.

Volgens de Guatemalteekse mensenrechtenorganisatie GAM onderstrepen de gebeurtenissen ‘dat de Guatemalteekse staat in de praktijk is gegijzeld door de georganiseerde misdaad en de drugsmafia’s’. De GAM vreest dat de ware daders van de moord op de parlementsleden nooit gestraft zullen worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden