Vier politici Antillen opgepakt om corruptie

Justitie van de Nederlandse Antillen heeft zondag op Curaçao vier politici van hun bed gelicht op verdenking van corruptie. Onder hen is de leider van de grootste oppositiepartij Frente Obrero (FOL), Anthony Godett....

ANP

Verder is Eugene Middelhof, een voormalige gedeputeerde van FOL, gearresteerd, evenals de voormalige gedeputeerde van Toerisme van regeringspartij PNP, Ramon Chong. Chong stapte eind vorig jaar op als gedeputeerde, nadat bij hem huiszoekingen verricht waren.

Het Openbaar Ministerie (OM) zegt over bewijzen te beschikken dat Godett zich schuldig heeft gemaakt aan valsheid in geschrifte, oplichting en het aannemen van smeergeld bij het aantrekken van een buitenlandse strategische partner voor de posterijen van de Nederlandse Antillen.

De verdenkingen tegen Monte gaan zowel over de verkoop van de Antilliaanse posterijen, als over het project voorrijwegen bij luchthaven Hato. In dit onderzoek werden al eerder politici aangehouden. Monte is geen onbekende voor het OM. Hij werd twee jaar geleden al veroordeeld voor fraude met de LGO-regeling.

Middelhof wordt verdacht van ambtelijke corruptie, ook in verband met onregelmatigheden bij het project voorrijwegen op Hato. Chong zou smeergeld hebben aangenomen. Het OM is al geruime tijd bezig met strafrechtelijke onderzoeken naar diverse overheidsprojecten. Aanleiding hiervoor zijn geruchten dat bedrijven smeergeld zouden betalen aan gedeputeerden van Curaçao.

Het OM kreeg eind 2001 opdracht van de ministerraad een onderzoek in te stellen naar vermeende fraude en corruptie bij enkele overheidsbedrijven. Uit dit onderzoek is gebleken dat sprake is van een bepaald patroon van fraude, een structuur van strafrechtelijk laakbaar handelen in en rond overheidsbedrijven, aldus het OM. Verder bleek dat ook particuliere ondernemingen en eilandbestuurders op een of andere laakbare wijze een rol speelden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden